Ispunjavaju se zakonski uvjeti

Zdravstveni radnici HNŽ-a - Sve ide prema generalnom štrajku

Sve ide prema generalnom štrajku zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, a sindikati tvrde kako će uskoro imati sve zakonske uvjete za započinjanje štrajka.
Vijesti / Flash | 14. 08. 2023. u 13:50 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zdravstveni radnici Hercegovačko-neretvanske županije mogli bi uskoro stupiti u generalni štrajk jer još uvijek nisu dobili odgovore od županijske Vlade na svoje upite.

Ivica Anić predsjednik neovisnog Sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, za Bljesak.info je rekao kako se ministar i Vlada nisu oglasili, te da su sindikati ispoštovali svu zakonsku proceduru i da sve ''ide prema generalnom štrajku''.

''Mi smo poslali urgenciju da nam Vlada odgovori na mirovno pregovaranje, što smo poslali poslije mirovnog vijeća. Odgovore nismo dobili. Ovaj tjedan imamo sastanak svih predsjednika sindikata. Tu ćemo donijeti zajedničku odluku vezano za generalni štrajk i potpisivanje sporazuma o poslovima koji se ne mogu prekidati tijekom štrajka s poslodavcem'', kaže Anić.

Do zaključenja teksta nismo dobili odgovor od Vlade HNŽ-a o ovoj tematici. No, poručili su kako ćemo dobiti njihov stav.

Prosvjedna šetnja

Podsjetimo, u srpnju je na ulicama Mostara održana prosvjedna šetnja zdravstvenih radnika iz županije koji su tražili povećanje plaće.

Neovisni sindikat Sveučilišne kliničke bolnice Mostar tada je rekao kako ima spreman tim za pregovore, ističući kako nijedan drugi sindikat neće zaštiti prava radnika na području Europe kao ovaj, navodeći kako je Vlada HNŽ-a cijeli proces odugovlačila.

Sindikati su tada rekli kako traže povećanje plaće oko 30 posto.

''Mi ne želimo štrajk, želimo da sjednemo za pregovarački stol s Vladom i da po zakonu pregovaramo i potpišemo kolektivni ugovor'', kazao je tijekom prosvjeda Dalibor Vuković predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a, dodajući kako traže povećanje plaće dva puta po 15 posto kako bi zdravstveni radnici bili mirni i dobili zasluženu plaću, te otišli na radno mjesto zadovoljni. 

Spremni na razgovore 

Iz Vlade su nakon prosvjeda novinarima rekli kako su spremni za razgovore, no prvo se moraju steći određeni uvjeti kako bi se izračunali troškovi traženog povećanja plaća.

U ime Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, kao i u ime Vlade, Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNŽ ponovio je zaključke sa sjednice održane 6. srpnja na kojoj je nadležni ministar, Goran Opsenica, detaljno izvijestio što sindikati traže od Vlade.

''Vlada je na toj sjednici usvojila zaključak da se prijedlog kolektivnog ugovora koji su sindikati dostavili proslijedi svim zdravstvenim ustanovama u Županiji, njih 16 i da sve ustanove izračunaju financijski iznos koji se očekuje i zahtijeva kroz ovaj kolektivni ugovor. Tek kada budemo imali te financijske pokazatelje, možemo nešto konkretno poduzeti. Sindikati nisu iznijeli konkretne financijske iznose potrebne za ispunjavanje odredbi kolektivnog ugovora koji traže'', rekao je Pavlović.

Kopirati
Drag cursor here to close