Vlada na čekanju

Propali pregovori u Mostaru - Koalicije funkcioniraju zavrtanjem ruku

Na konferenciji za medije nakon sastanka, na kojem su sudjelovali predstavnici stranaka HDZ 1990, SDP i NIP, Ilija Cvitanović poručio je kako su se u ovoj županiji uvijek ruke zavrtale da se provodi neviđena politička korupcija.
Vijesti / Politika | 27. 07. 2023. u 12:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Propala je nova runda pregovora oko formiranja vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Sastanku koji je na incijativu HDZ 1990 sazvan danas u Mostaru nisu se odazvali HDZ BiH, HRS i SDA.

Na konferenciji za medije nakon sastanka, na kojem su sudjelovali predstavnici stranaka HDZ 1990, SDP i NIP, Ilija Cvitanović poručio je kako su se u ovoj županiji uvijek ruke zavrtale da se provodi neviđena politička korupcija.

''HDZ1990 zakazao je današnji sastanak sa strankama sa kojima razgovaramo o formiranju vlasti već 4-5 mjeseci, a sve sa ciljem da utvrdimo je li iskrena želja i iskren cilj da ovi partneri dođu do većine u HNŽ. Želim posebno naglasiti da smo mi kao stranka ovom poslu pristupili vrlo ozbiljno, ne pozivajući se javno za program nego radeći na programu, koji smo danas planirali ponuditi svim pozvanim na ovaj sastanak. Sastanku su se odazvali SDP i Narod i Pravda, HRS se nije odazvao, a nije došao ni HDZ BiH, iako, kada smo pripremali poziv za sastanak on je dijelom pripreman i izkonzultiran sa dosadašnjim predsjednikom ŽO HDZ BiH HNŽ Stjepanom Boškovićem, tako da ne znam zašto nisu došli na sastanak'', rekao je predsjednik HDZ1990 Ilija Cvitanović.

Cvitanović je naglasio kako je cilj sastanka bio da dođu do finala, odnosno da vide ima li ili nema kapaciteta za većinu od 20 ruku.

Iznenađeni nedolaskom HRS-a

''Dana 27. travnja održana je posljednji put sjednica Skupštine HNŽ. Smatrajući se dijelom odgovornim i noseći ne beznačajan legitimitet u ovoj županiji, uzeli smo si za pravo, kao odgovorni ljudi, da se ponudimo kao domaćini, a sa ciljem da sve raskrinkamo - ima li volje i želje da se napravi nova županijska Vlada, ili je cilj zadržati postojeće stanje. Iznenađen sam nedolaskom HRS-a koja legitimitetom od dva zastupnika ima vrlo bitnu ulogu u ovoj županiji i nitko se nema pravo skrivati i uživati u tim benefitima jednog populističkog oporbenog ponašanja, jer ako želimo odgovornost i napredak ove županije, krajnje je vrijeme da se uozbiljimo. Zahvaljujem kolegama iz SDP-a i NiP-a koji su došli na sastanak, koji su jasno potvrdili svoju opredjeljenost, razgovarajući o programu, pokazujući da su na programskim principima spremni nastaviti razgovore'', rekao je.

Istaknuo je kako HDZ 1990 nije zatvorio vrata nikome za razgovore oko uspostave vlasti u HNŽ te da su danas po drugi ili treći put pozvali stranke koje u ovome sudjeluju od samog početka i koje su jasno rekle da žele da se u ovom formatu napravi Vlada HNŽ.

''E sad, zašto se nisu pojedini pojavili, zašto su se pojedini pojavili, to ćete utvrditi sa njima. Previše je kalkuliranja, previše je želje za zadržavanjem postojećeg stanja, previše je neodgovornosti prema onima koji su nas sve birali na različitim razinama, a danas su imali mogućnost razgovarati za svaki resor u HNŽ, kao i o pet načela programa rada Vlade. Mogli su dati svoj komentar, a to, nažalost nisu iskoristili. Razgovori se nastavljaju, ne znam u kojem obliku i formatu, a i mi ćemo se malo presložiti i predefinirati i vidjeti u kojem pravcu ćemo kao stranka nastaviti raditi oko formiranja Vlade HNŽ. Sramota je da će doći godišnji odmori a da nemam novu Vladu i neka se oni najodgovorniji upitaju zašto je to tako'', naveo je predsjednik HDZ 1990.

Ismet Lulić ispred SDP-a je istaknuo kako je ovo jedan u nizu sastanaka koji je procurio u javnost, no da su u zadnjih mjesec dana održali više njih na kojima su pričali o programu.

''U nekim stvarima se nismo slagali, program smo peglali, i u odmakloj smo fazi što se tiče programa i taj dio priče imamo dobro definiran. Zašto se sastanku neki nisu odazvali ne znam, mogu samo reći da nitko nema taj luksuz da se ne odaziva na sastanke za formiranje ove Vlade. Ova Vlada traje već devet godina, ti ljudi će početi biološki nestajati. Netko je na kraju imao pravo reći da neće doći na sastanak jer nije dobio službeni poziv, ili ga nije dobio od koga ga je očekivao'' rekao je Lulić.

Pritisci na zastupnike i ljude

Istaknuo je kako će se SDP odazvati na svaki zakazani sastanak, i da će oni  zakazivati sastanke i pozivati partnere da dođu do zajedničkog rješenja i da formiraju Vladu HNŽ.

''Svi ovi problemi koji nas čekaju i koji tavore godinama, nemamo pravo pred njima stavljati ruke na oči, najviše zbog građana. Dolaze godišnji odmori, mi nemamo apsolutno ni ime mandatara, nemamo puno toga. Žao mi je što nisu došli svi pozvani, ali mi nastavljamo pregovarati i u budućem razdoblju, a vidjet ćemo u kojem formatu. Ima tu pritiska na zastupnike i ljude koji imaju stav stranaka gdje se pokušava zavrtanjem ruku doći do dvadesete ruke, volio bih da se tu uključe i nadležni organi, odnosno pravosuđe, tužiteljstvo i policija, da ispitaju te navode. Upozorio bih zastupnike na zakon koji kažnjava političke papke i nitko nema pravo da se igra sa voljom građana'', naglasio je.

Cvitanović je naveo kako HDZ 1990 nije nikad rekao da neće razgovarati sa SDA, ali da se u toj stranci neke stvari moraju promijeniti.

''Ovo je trebao biti sastanak stranaka koje su željele doći do većine od dvadeset ruku i po mojoj procjeni imale kapacitet donijeti bitnu promjenu u ovoj županiji. Ja, ili mi, nikad nismo rekli da nećemo razgovarati sa SDA, to nisam rekao. U SDA se moraju promijeniti neke stvari. Previše je tu fundamentalističkih izjava, previše je tu populizma, to je onaj motiv za koji sam smatrao da je važan da HDZ1990 na ovaj način pristupi procesu formiranja vlasti u HNŽ, stajući na stranu politika za koje procjenjujemo da u sebi imaju više euroatlanskog štiha. To je bio naš motiv. Oni nas nikad nisu pozvali, uvijek su razgovarali sa istima. SDA nas nikad nije zvao, a mi smo otvoreni za razgovore sa svima sa kojima možemo doći do rješenja za HNŽ. Mi smo spremili program kojim je definirano kako da život građana u HNŽ bude bolji. Svi oni koji nemaju program nemaju se na taj način pravo ponašati. Nismo opterećeni, vlast ili oporba, želimo samo da se stvari pokrenu sa mrtve točke. Neki principi iz našeg programa moraju biti zadovoljeni ako žele da budemo dio vlasti. Što se tiče HDZ BiH vjerojatno je i izbor novog predsjednika ŽO HDZ BiH utjecao na to da danas ne budu tu. Znali su za sastanak, trebali su doći na njega kao stranka bez koje se ne može formirati vlast u HNŽ'', naveo je.

Zavrtanje ruku

Dodao je kako je zavrtanja ruku u ovoj županiji uvijek bilo, što je, kako navodi, osjetio i on osobno.

''Ja sam smijenjen sa mjesta ministra u ovoj županiji u koaliciji sa HDZ BiH i SDA, zato znam da te koalicije funkcioniraju zavrtanjem ruku i tada kupovinom zastupnika SDP-a dr. Ljeljka, koji je mimo stava stranke podržao smjenu mene i kolega Petrića i Faletara. U ovoj županiji je zavrtanje ruku, kupovina i pravljenje zastupnika papcima tradicija. Danas postoji ozbiljna politička korupcija, ozbiljno se trguje legitimitetom, a brzo ćete vidjeti tko su ti ljudi. Mi u svoje ime ćemo čuvati Zakon. Vrlo su jasne odredbe visokog predstavnika o političkoj korupciji. Tko je spreman ići to svjesno raditi neka snosi odgovornost. Nećete čekati dugo da ih identificirate, svi će se oni otkriti uskoro'', rekao je čelni čovjek HDZ 1990.

Dodao je kako nema utemeljenja da da bilo kakav rok, jer ne postoji jasna većina od 20 ruku i ne može biti formirana u pet dana.

Finalna faza

Lulić je naveo kako nema da se vode razgovori na bilo kojoj razini između SDP i SDA, te da njegova stranka ne bježi od razgovora s bilo kim te da nemaju luksuz da ne razgovaramo.

''Oni koji misle da mogu to sebi priuštiti moraju biti sigurni da će to građani sigurno prepoznati, jer ova agonija ulazi u devetu godinu i to ne treba nikome. Naznaka za novi sastanak nema. Uzeli smo neke stvari unutar stranke da dogovorimo, a možda u sljedećem tjednu dođe do novog sastanka, gdje ćemo finalizirati program i imati zajednički program i tražiti 20 ruku za formiranje nove Vlade. Mi možemo razgovarati sa svima, ne samo sa HDZ-om i SDA, od razgovora na bježimo. Hoćemo li se dogovoriti i doći do zajedničkog jezika, to je pitanje, ali ako ne razgovaramo neće biti dogovora. Ovo danas je pokazatelj da ako ne dođete na sastanak ne može biti nikakvog dogovora. Program je najvažnija stvari i drago mi je da smo u finalnoj fazi njegovog usuglašavanja i na osnovu njega ćemo ići u formiranje nove Vlade'', dodao je Lulić.

Podsjećamo, za formiranje vlasti u HNŽ-u potrebna je dvotrećinska većina. HDZ BiH ima najviše mandata, 11, slijedi SDA sa sedam, HDZ 1990 i SDP imaju po tri, HRS i DF po dva, a NES i NIP po jedan mandat.

Aktualna Vlada HNŽ-a imenovana je nakon izbora 2014. godine tako da se sada nalazi u petoj godini tehničkog mandata.

Kopirati
Drag cursor here to close