Rokovi

Jel' gotovo? SDA u vlasti HNŽ-a?

Iz Europske unije stižu pohvale bh vlastima za implementaciju izbornih rezultata iako se vlast sa sjedištem u Mostaru može pohvaliti da je od rujna 2015. godine u tehničkoj vladavini…
Vijesti / Politika | 17. 07. 2023. u 11:57 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rok za formiranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, iako neslužben, prošao je. S vrućinama su se istopile priče o ozbiljnim razgovorima i partnerstvima i pozornost se prebacila ne neke nove krize s viših razina.

Pohvale iz EU

Za to vrijeme, iz Europske unije stižu pohvale bh vlastima za implementaciju izbornih rezultata iako se vlast sa sjedištem u Mostaru može pohvaliti da je protekli mandat od rujna 2015. godine provela u tehničkoj vladavini i da se ta vladavina nastavila i deset mjeseci nakon što su birači zaokružili svoje favorite.

No, prema posljednjim informacijama, ulasku u vlast opet je bliže SDA. Večernji list navodi kako je Tomislav Martinović, zamjenik predsjedatelja Skupštine HNŽ-a, rekao da će se dogovor oko nove skupštinske većine postići ovaj tjedan i da će SDA biti partner s bošnjačke strane i kako se razgovori vode u tom smjeru čime bi ove dvije stranke imale 18 zastupnika pa bi im opet nedostajale dvije ruke.

Za sada se ne može računati na ruke iz DF-a koja je poručila kako neće biti dio vlasti, ni na ruke iz HRS-a koja je poručila ranije kako neće spašavati SDA.

Preslik iz Središnje Bosne

Ako bi se ostvarile ove najave o ulasku SDA u županijsku vlast, bio bi to preslik iz Središnje Bosne gdje su SDA i HDZ BiH dogovorili partnerstvo u novoj vlasti.

Ranije su stvari zapinjale na raspodjeli ministarstava navodno je dogovor takav da dva HDZ-a imaju premijera i pet ministara a blok SDA i NES dobiju šest ministarstava.

Inače, u Skupštini HNŽ najviše zastupnika ima politički blok okupljen oko HDZ-a BiH - 11, SDA ima sedam, SDP BiH i HDZ 1990 po tri, HRS i DF po dva, te NES i Narod i pravda po jednog zastupnika.

Šutnja oko prijetnji smrću

Pregovori su počeli tako da je HDZ BiH pregovarao sa strankama Trojke predvođenim SDP-om, ali i sa SDA. Nakon pregovaranja stizale su neodređene informacije tko ima prednost u utrci da sjedne u fotelje. U tim kombinacijama dvoje zastupnika Demokratske fronte trebali su podržati partnerstvo SDP-HDZ BiH ali su s viših razina stigle upute, a potom se javno progovorio o ozbiljnim prijetnjama smrću onima koji su željeli koalirati.

Istraga o prijetnjama nije pokazala ništa, barem javnost nije upoznata s tim tko je i u čije ime prijetio hercegovačko-neretvanskom SDP-u.

Na čekanju je i vlast u Hercegbosanskoj županiji u kojoj Hrvatski nacionalni pomak ima pet mjesta u Skupštini, HDZ pet, HDZ 1990 četiri, Hrvatska nezavisna lista dva, HRS jedno, SDP i SDA po dva, a tri srpske nacionalne stranke ukupno četiri.

Kopirati
Drag cursor here to close