Probijeni rokovi

Formiranje vlasti u HNŽ: Je li propala nova runda pregovora?

Umjesto HDZ-a BiH, poziv za sastanak, koji bi trebao biti održan sutra, strankama koje bi mogle činiti novu parlamentarnu većinu u HNŽ stigao je iz HDZ-a 1990, s potpisom predsjednika Ilije Cvitanovića
Vijesti / Politika | 26. 07. 2023. u 10:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za formiranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji svi dosadašnji rokovi koji su se javno iznosili su probijeni. Tako je i Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, nakon posljednje sjednice Predsjedništva te stranke, kazao kako je „vrijeme davno iscurilo“, a najavio je kako je moguće da u četvrtak ili u petak ove sedmice HNK dobije novu vladu.

No, umjesto HDZ-a BiH, poziv za sastanak, koji bi trebao biti održan sutra, strankama koje bi mogle činiti novu parlamentarnu većinu u HNŽ stigao je iz HDZ-a 1990, s potpisom predsjednika Ilije Cvitanovića, prenosi Avaz.

Najviše mandata

Poziv je upućen na adrese HDZ-a BiH, SDP-a, NiP-a i HRS-a, strankama koje zajedno imaju 20 zastupnika u Skupštini HNŽ, koliko je dovoljno za formiranje Vlade, budući da je neophodna dvotrećinska većina.

Međutim, sastanku se neće odazvati iz HRS-a, kako je to jučer potvrdio predsjednik te stranke Slaven Raguž.

Iz SDP-a su potvrdili svoje sudjelovanje, međutim, nakon odbijenice iz HRS-a pitanje je, kazali su, ima li smisla uopće održati sastanak. Akteri sastanka su upravo htjeli izvesti situaciju načistac kada je u pitanju HRS, kako je to potvrdio Ismet Lulić, predsjednik KO SDP-a HNŽ.

S druge strane, poziv nije upućen SDA, DF-u i NES-u. Među njima SDA ima najviše mandata, i to sedam, a uz sebe vežu i NES s jednim zastupnikom.

- Mislim da bismo se trebali vratiti demokraciji i strankama s najviše osvojenih mandata prepustiti da završe posao u vezi s formiranjem vlasti - rekao je za Avaz Džafer Alić, potpredsjednik KO SDA HNŽ i zamjenik predsjedavajućeg Kantonalne skupštine.

Istupili iz bloka

I u mogućoj kombinaciji HDZ BiH – SDA – NES, budući da su iz HDZ-a 1990 kazali da oni ne žele sa SDA, za podršku Vladi treba jedna ruka. Nejasno je kako bi se ponašalo dvoje zastupnika DF-a. Podsjetimo, oni su, prema instrukcijama iz stranačke centrale, istupili iz bloka predvođenog SDP-om, a tada je javno rečeno kako će se zapravo u svim situacijama „držati po strani“.

Predsjednik iz Mostara

Proces formiranja vlasti u HNŽ, uz „traženje ruku“ sa svih strana, mogla bi usporiti i činjenica da KO HDZ-a BiH danas bira novog predsjednika. Tko će naslijediti Stjepana Boškovića, samo se nagađa. Kako piše Avaz, iz izvora bliskih ovoj stranci, predsjednik bi sada, nakon Širokobriježanina Slavena Zeljke i Boškovića kao Stočanina, trebao biti iz Mostara.

Ni u Livanjskom kantonu nije formirana nova vlast, a dogovora nema među strankama s hrvatskim predznakom.

 

Kopirati
Drag cursor here to close