Komentiranje knjige

Udruga žrtava genocida odgovara Grliću Radmanu - ''Mi ne izjednačavamo, mi iznosimo sudski utvrđene činjenice''

Grlić Radman je naveo da knjiga promovira narativ koji iskrivljuje činjenice i povijesnu istinu
Vijesti / Politika | 27. 05. 2024. u 09:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje žrtava i svjedoka genocida priopćenjem za javnost reagiralo je na izjave ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana, koji je u nedjelju u Stocu komentirao održanu promociju knjige ''Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni Hercegovini''.

Grlić Radman je naveo da knjiga promovira narativ koji iskrivljuje činjenice i povijesnu istinu, poručujući da je neprihvatljivo i neutemeljeno Hrvatsku stavljati u istu poziciju sa Srbijom kao agresore u BiH.

Sudski utvrđene činjenice

''Imate promociju knjige gdje se promovira narativ koji iskrivljuje činjenice i povijesnu istinu. Neobično nam je da se to događa u trenutku usvajanja Rezolucije. Da nije bilo Hrvatske, ne bi bilo cjelovite, suverene i neovisne Bosne i Hercegovine. To je činjenica. Hrvatska je među prvim zemljama priznala neovisnu i suverenu BiH i aktivno je sudjelovala u održivoj BiH'', rekao je Grlić Radman.

Izdavači knjige su navode u priopćenju iz Udriženja žrtava i svjedoka genocida Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje  Pokret Majki enklava Srebrenica i Žepa, a knjiga kako navode je zasnovana na ''sudski utvrđenim činjenicama'', odnosno presudama Haškog tribunala.

''Istog onog suda koji je Antu Gotovinu, generala Hrvatske vojske,  oslobodio odgovornosti za ratni zločin. Istog suda  koji je presudio Veselina Šljivančanina, Milana Martića, te  istog suda koji je presudio Karadžića, Mladića i mnoge druge za počinjeni genocid u Srebrenici na osnovu tih presuda je i donešena Rezolucija u Generalnoj Skupštini UN, čiji je Republika Hrvatska sponzor (nadamo se da ste pročitali tekst Rezolucije)'', poručili su iz Udruženja.

Dodali su ministru vanjskih poslova RH da ako u knjizi pronađe ''bilo što, što nisu sudski utvrđena činjenica da na to  ukažete, ili da nam uputitite javno izvinjenje i javno podržite  naslijeđe MKSJ/MRMKS'', naveli su iz Udruženja.

''Mi ne izjednačavamo''

Obavijestili su Grlića Radmana da knjigu planiraju promovirati i u Srbiji i Hrvatskoj, navodeći da će i on biti pozvan na promociju.

''Mi ne izjednačavamo, mi iznosimo sudski utvrđene činjenice'', naveli su iz Udruženja.

Grlić Radman je u nedjelju rekao kako smatra da svatko ima pravo objavljivati svoju knjigu, naglasivši da se svaki povijesni događaj treba promatrati kritički, ali znanstveno utemeljeno.

''Ali ako ovdje imate predstavnike jednoga naroda, a nemate drugoga naroda, automatski to aplicira na tezu i poruku da sudionici i autor ove knjige negiraju postojanje druga dva naroda. Ne znam što je bilo na promociji i što je tko govorio, ali sama činjenica da u promociji knjige imate takva sugestivna pitanja, to Hrvatskoj nije prihvatljivo'', poručio je hrvatski ministar.

Kopirati
Drag cursor here to close