Intervju

Izetbegović o Čoviću, Konakoviću, Dodiku, Amerikancima, 'agresiji Hrvatske'

Kada Konaković ode u Zagreb na dan kada logoraši s heliodroma, prvi put im se dopušta da uđu na heliodrom i izjavi u Zagrebu da on neće da govori o tome da li je Hrvatska izvršila agresiju na BiH, kaže Izetbegović.
Vijesti / Politika | 20. 03. 2023. u 18:30 G. L. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, rekao je večeras u intervju za Federalnu televiziju govorio o američkim sankcijama bivšem direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću, korupciji u SDA, Konakoviću kao "vrlo servilnom političaru prema Dodiku i Čoviću", ugroženosti države 

O sankcijama Osmanu Mehmadagiću, Izetbegović kaže da je postojala teza da su SAD zainteresirane da SDA ne bude u vlasti, da imaju nešto protiv nas. 

"Ambasador rekao da SAD nemaju ništa protiv SDA" 

"S ambasadorom SAD-a sam se posljednji put vidio poslije izbora. otvoreno smo razgovarali.Bilo je teških kvalifikacija u odnosu na SDA pa smo razgovarali o tome i on je kazao da oni nemaju ništa protiv SDA niti da su za to da SDA bude isključena iz vlasti", rekao je Izetbegović. 

"Insistirao sam na par stvari koje su oni izrekli, teških kvalifikacija u odnosu na SDA. Da mi kontroliramo sudstvo i da smo krivi za disfunkcionalnost Federacije. Nisam dobio odgovor od njega. Tražio sam da u vezi nekih tvrdnji, povezanosti naših članova s korupcijom, nisam ni tu dobio dogovor. Kazao je da će on to proslijediti Tužilaštvu. Od tada je prošlo pola godine i nema nikakve reakcije. Nema nikakvog dokaza."

Foto: BIR TV / Bakir Izetbegović

Tvrdi da su Amerikanci iznijeli niz neistina u tvrdnjama u odnosu na SDA.

"Djeca u školi znaju da je HDZ blokirao Federaciju" 

"Djeca već u srednjoj školi znaju da je Federaciju blokirao HDZ. Kako može reći Američka ambasada da je to radila SDA, a svi znamo da to nije istina. Kako mogu reći da mi kontroliramo sudstvo i tužilaštvo kad u ovome času toliko generala Armije BiH ima problem s tim tužilaštvom, nit potpredsjednika ima problema sa sudstvom, kada nam premijera godinama sude, kada je podignuta optužnicam protiv Cikotića itd. To su jednostavno neistine."

"Staviti čovjeku, stavili stranci biljeg bez dokaza" 

Izetbegović je rekao su Osmanagiću stavili takav biljeg, kao i stranci, a da nemaju dokaze. 

"Dakle da je gospodin Mehmedagić od kriminalaca dobio potporu novčanu za sebe lično i za svoju stranku, za SDA pretpostavljam. Ne možete čovjeku na čelo, na leđa staviti takav jedan biljeg, jednoj stranci, a da nemate dokaz. To je presuda faktički. U našim okolnostima je to presuda u odnosu na jednog čovjek i jednu stranku. Na jednog čovjeka koji je nagrađivan kao borac. Pa morate reći o čemu se radi", rekao je i, kako je naveo, prozvao po peti put američku stranu da kaže o čemu je riječ. 

"Ako sam ja njega odabrao, ne trebam biti predsjednik, nek daju dokaze, neće ih dati"

"Ako se pokaže da smo mi imenovali čovjeka koji treba štititi zakon, a koji je zatim s kriminalcima ovu stvar uradio i ako se dokaže da je zaista SDA dobila neka sredstva od kriminalaca ja ću podnijeti konsekvence. Prošli put kad su nas prozvali prije 7-8 mjeseci ništa nisu uputili nadležnim organima. Dakle stranka koja je eventualno takve stvari uradila, dobila novac od kriminalaca i to putem čovjeka koji treba da štiti zakon, ne treba biti u vlasti. Niti predsjednik stranke, tj. ja, koji sam takvog čovjeka referirao, odabrao, ne trebam biti predsjednik te stranke. Neka izvole dati dokaze za takvu stvar. Neće ih dati. kao što nisu dali ni dokaze za ono da mi kontroliramo tužilaštvo, ni da smo mi odgovorni za disfunkcionalnost Federacije."

Amerikanci vjeruju tračevima 

Izetbegović kaže da se boji da Amerikanci vjeruju tračevima "jedne sposobne čaršije".

"Našim političkim rivalima i da ih uspijevaju usmjeriti u krivom smjeru. Gospodin Murphy je ovdje došao u martu i već smo tog ljeta imali teške diskvalifikacije. Jedini način jeste da podastru dokazu. Ja ću podnijeti konsekvence toga."

Foto: FENA / Bakir Izetbegović

Dodik drzak 

Ističe da Milorad Dodik pomjera granice svojom drskošću, vrijeđa ljude, prijeti im.

"Ovih dana je rekao da su to persone non grata, da funkcioneri iz RS-a više neće s američkom i stranom Velike Britanije više nikako razgovarati i komunicirati. Da će doći momentalno do odcjepljenja RS-a ako se nešto nametne u vezi državne imovine. Čovjek je sve drskiji. Onda prijeti Bećiroviću da ne smije doći na teritorij RS-a, to do sada nije radio. On ustvari pomjera granice i sve je krenulo pojačano od onog momenta kada ga nisu zaustavili s odlikovanjem Karadžiću. Kada je odlikovao one koji su odgovorni za genocid. Tada nije Reagirao PIC; OHR. Kada je napravio protusustavni referendum, kada je negirao genocid nije reagiralo Tužilaštvo i oni su krivi za ovu situaciju", kaže Izetbegović. 

"Pritiskali smo Inzka" 

Njihov ziherašku i kukavičluk su krivi za ovu situaciju, navodi, te dodaje da i  njega   zato možda i ne voli međunarodna zajednica jer mi smo pritiskivali Inzka i sve njih da rade svoj posao.

"Sada nema adekvatnog odgovora, još uvijek je jedan kukavički odnos s njihove strane. Oni se bave sa SDA. Da su se ovako bavili Miloradom Dodikom, kako se sada bave nama, zaustavili bi ga poodavno. Dužno je pravosuđe baviti se ovim, čovjek direktno krši Krivični zakon. Dopuštaju mu da negira genocid i to nije nimalo bezopasno. On sam kaže oni vjeruju da sam se ja promijenio, a dovest ću ih do neovisne države Republike Srpske. Kaže kad me nije moćna SDA zaustavila, kako će me ovi invalidi zaustaviti."

Izetbegović kaže da Dragan Čović eutanazira reakciju na ono što radi Milorad Dodik.

"On je odavno u jednom spregu s Dodikom. Mislim da je to bilo prošle godine kada je u vrijeme pregovora, kada treba da nas odobrovolji, otišao u Banja Luku i rekao čestitam im na danu Republike Srpske, neka čuvaju RS, to je njihovo postignuće. Dakle RS koja je istjerala Hrvate do zadnjeg i sve katoličke crkve porušila. Dakle oni su u sprezi i nažalost to je tako." 

"Vukoja HDZ-ov čovjek" 

Izetbegović je komentirao i izbor Marina Vukoje za sudca Ustavnog suda BiH i rekao da je u pitanju HDZ-ov čovjek. 

"Imamo gospođu Butigan koja je zamjenica predsjednika VSTV-a. Cio život se bavi pravosuđem. Rival njoj je čovjek koji je bio sekretar Opštine Široki Brijeg, pa HNK, pa sad je sekretar u Parlamentarnoj skupštini. Nikad se nije bavio pravosuđem. Njega su rangirali na prvo mjesto i SDP je rekao da će za njega da glasa. Dobro znaju da je to čovjek HDZ-a, znaju da slabe poziciju Ustavnog suda koji je zadnja brana za ovo što radi Dodik. Znaju dobro da Čović podržava Dodika. Lično mislim da političari nikad ne bi trebali ići na takve pozicije poslije političke karijere."

Predsjednik SDA je rekao i kako najmanje povjerenja, od svih lidere Trojke, najmanje povjerenja ima u Dinu Konakovića. 

"Kada Konaković ode u Zagreb na dan kada logoraši s heliodroma, prvi put im se dopušta da uđu na heliodrom i izjavi u Zagrebu da on neće da govori o tome da li je Hrvatska izvršila agresiju na BiH. Kad na takav način te ljude ostavi i kada nema hrabrosti da u Zagrebu izgovori ono što su presude rekle, onda se čovjek upita na što se tu sve spremno. Mislim preambiciozan mladi čovjek kojem se žuri da neke stvari uradi. Vidio sam u Neumu kako se on stavlja na stranu Dragana Čovića. Za mene su to vrlo upozoravajuće stvari. On je među njima i najživlji, nametnuo se kao lider u svemu tome", rekao je. 

Konaković tvrd i opasan 

Misli da je, kako kaže, odveć ambiciozan, odveć servilan u odnosu na Zagreb posebno, u odnosu na srpske i hrvatske predstavnike u BiH.

"Da unosi nemira i sukoba među Bošnjake. Mislim da je opasan. Prema svojima je vrlo tvrd, a vrlo servilan prema drugima."

Ističe da je Trojka dala četvrtog delegata SNSD-u.

"I to poslije blokade koja je trajala četiri godine. Pa su rekli da će u CIK-u napraviti promjene za koje su HDZ i SNSD. Pa sad vidimo što će uraditi u Ustavnom sudu. Pa smo vidjeli što su uradili u vezi s NATO-om. Evo sad budžet prolazi i nema sredstava za minimalna obnavljanja OS BiH." 

"Želimo postupiti po Ustavu" 

Kada je riječ o vlasti u Federaciji BiH Izetbegović kaže da Lendo hoće dati potpis.

"Mi želimo postupiti po Ustavu, želimo sjesti, dogovoriti se, želimo poštovati izborne pobjednike. Mi poštujemo svakoga u ovoj zemlji, čak i one koji možda nisu za poštovanje. Dakle blokadu prave oni koji to ne poštuju. Ne poštuju izborni rezultat, ne poštuju obavezu dogovora, ne poštuju Ustav FBiH. Da predsjednik FBiH i dva potpredsjednika formiraju Vladu FBiH. Tako to Ustav kaže. Mi imamo najzahtjevniju, najtežu komponentu i oni žele da mi potpišemo njima da nas isključe iz toga svega. Jedna šizofrena situacija."

Kopirati
Drag cursor here to close