Oštro

Dodik ljut na Grlića Radmana - Hrvatska je bila agresor u BiH, Srbija nije

Dodik je rekao kako je Hrvatska bila agresor na BiH, a ne Srbija, reagirajući na raniju izjavu ihrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana
Vijesti / Politika | 26. 05. 2024. u 23:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnik Srba u BiH Milorad Dodik optužio je danas Hrvatsku da je tijekom rata u BiH izvršila agresiju na BiH, a ponovo je tvrdio kako je današnja Hrvatska odgovorna i za zločine počinjene u tzv. Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH) tijekom Drugog svjetskog rata.

Dodik je to kazao reagirajući na izjavu hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, koji je ranije tijekom dana za posjeta hercegovačkom mjestu Stolac, kritizirao jednu publikaciju, predstavljenu u subotu u Sarajevu.

Dodik ljut

U publikaciji se tvrdi kako su i Hrvatska i Srbija bile države koje su izvršile agresiju na BiH što je, kako se tamo navodi, utvrđeno i presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Grlić Radman je kazao kako se ne mogu uspoređivati uloge Hrvatske i Srbije u posljednjem ratu, istakavši kako ne bi bilo cjelovite, nezavisne i suverene BiH da nije bilo Hrvatske i Hrvata.

Dodik ga je nakon toga verbalno napao, kako pišu agencije, ljut zbog činjenice da je Hrvatska bila jedan od sponzora rezolucije kojom je Opća skupština UN osudila genocid u Srebrenici počinjen nad Bošnjacima 1995.  

"Naravno da je Hrvatska aktivno sudjelovala u građanskom ratu u BiH, za razliku od Srbije koja nije imala niti jednu vojnu jedinicu na teritoriji BiH. O sudjelovanju Hrvatske u građanskom ratu u BiH izjasnio se i sud (ICTY) kvalificirajući to kao udruženi zločinački pothvat", izjavio je Dodik lokalnim medijima u Republici Srpskoj.

Hrvatska bi zaboravila sponzorstva

Dodao je kazao kako bi Hrvatska "neka sponzorstva" sada rado zaboravila, no to ne može zbog sudskih presuda, a onda je današnju Hrvatsku optužio i za zločine nad Srbima u Drugom svjetskom ratu.

"Hrvatska bi sada trebala barem šutjeti jer je upravo NDH počinila najveće zločine na ovom prostoru, počinila je neosporan genocid nad srpskim narodom", izjavio je Dodik. On je nešto ranije ovog mjeseca iznosio i optužbe o kolektivnoj krivnji za ustaške zločine kada je kazao kako je bilo "vrlo malo Hrvata" koji su se od toga distancirali.

Podsjetimo, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman nazočio je u nedjelju središnjoj komemoraciji za žrtve Blajburške tragedije u Stocu.

Izjavio je kako Vlada RH neće dopustiti da Hrvati u Bosni i Hercegovini budu zakinuti, inzistirajući da oni imaju pravo birati svoje legitimne predstavnike vlasti bez preglasavanja.

''Kao hrvatska Vlada mi ne možemo dopustiti da hrvatski narod u BiH bude zakinut u temeljnim pravima koja je ostvario i Daytonskim sporazumom. Hrvati u BiH trebaju zadržati vlastiti identitet i imaju pravo na legitimitet biranja vlastitih predstavnika'', rekao je novinarima hrvatski šef diplomacije upitan o izbornoj reformi u toj zemlji.
Kopirati
Drag cursor here to close