#izbori2022

Tko i kako će formirati vlast u HNŽ-u?

Vijesti / Politika | 23. 10. 2022. u 11:51 Bljesak.info / Faktor

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije stranke sa hrvatskim predznakom imat će većinu.

Od 30 zastupničkih mjesta u Skupštini županije koalicija HDZ BIH,HSP BIH,HDU,HSP AS,HRAST,HSP HB osvojila je 11, HDZ 1990 imat će tri zastupnika a Hrvatska republikanska stranka 2 (zajedno 16 mandata).

Stranka demokratske akcije imat će sedam zastupnika, SDP 3, DF/GS 2, NES i Narod i pravda po 1.

Foto: www.izbori.ba / Tko i kako će formirati vlast u HNŽ-u?

I u drugim županijama s hrvatskom većinom (Posavska, Hercegbosanska i Zapadnohercegovačka) slična je situacija i HDZBiH će s ostalim strankama s hrvatskim predznakom imati mogućnost formiranja vlasti bez većih komplikacija.

Jedino zanimljivo će biti u HBŽ-u, gdje HDZ i HNP-Hrvatski nacionalni pomak imaju po pet osvojenih mandata.

Podsjetimo, Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) u subotu je navečer objavilo preliminarne rezultate izbora provedenih u toj zemlji 2. listopada kojima je potvrđeno kako su u utrci za članove Predsjedništva BiH pobijedili Željko Komšić, Denis Bećirović i Željka Cvijanović, a tri najveće nacionalne stranke dobile su većinu glasova u parlamentima države i entiteta.

Preliminarni rezultati u utrci za predsjednika Republike Srpske nisu objavljeni jer se još prebrojavaju glasovi za kandidate za tu dužnost gdje se vodi tijesna utrka između Milorada Dodika i kandidatkinje oporbe Jelene Trivić.

Nakon objave preliminarnih rezultata sudionici izborne utrke imaju rok od tri dana za ponošenje žalbi za utvrđene izborne rezultate o kojima odlučujuje SIP. Konačni i potvrđeni rezultati izbora u BiH trebaju biti objavljeni do 3. studenog.

Kopirati
Drag cursor here to close