Sjednica Predsjedništva SDA

Izetbegović: Otvoreni smo za sve, Čović me još nije pozvao

'Nakon očiglednog izbornog inženjeringa cijenimo da i Visoki predstavnik treba završiti taj proces, kako bi se osiguralo elektronsko glasanje i spriječile krađe. Bez toga neće biti fer i poštenih izbora u BiH, idemo za dvije godine u lokalne izbore'
Vijesti / Politika | 09. 10. 2022. u 17:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu je danas održana sjednica Predsjedništva SDA, a medijima se prvi obratio predsjednik stranke Bakir Izetbegović koji je govorio o odlukama Visokog predstavnika te politici SDA za sljedeće razdoblje.

Izetbegović je govorio o tome što će tražiti u narednom periodu od visokog predstavnika Christiana Schmidta, piše N1.

''Tražimo od Visokog predstavnika da tretira desetljećima prisutne probleme i da ih ne preskače; na prvom mjestu mislimo na diskriminaciju u RS i da osigura simetrična i identična rješenje u oba entiteta u pogledu nadležnosti i funkcija Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS. Tu postoje teške diskriminacije. Trenutna rješenja dodatno diskriminiraju Bošnjake i Hrvate u entitetu RS i ta dva naroda prestaju biti faktorom u entitetu RS. Pozivamo OHR da eliminira diskriminirajuća rješenja zbog kojih Bošnajci i Hrvati mogu doći u situaciju da izgube mehanizme vitalnog nacionalnog interesa u RS'', kazao je i dodao:

''To će biti jedna od glavnih političkih aktivnosti SDA u razdoblju pred nama''.

Dodaje da je opasno mijenjati etnički raspored funkcija u FBiH.

Lokalni izbori

''Smatramo da je opasno mijenjati etnički raspored rukovodećih dužnosti u FBiH a iz toga izuzeti funkcije u RS. Nametnutim rješenjima je rečeno da premijer i predsjednik FBiH ne mogu biti iz istog naroda, dok u RS to mogu biti dva Srbina''.

''Konačno, nakon očiglednog izbornog inženjeringa cijenimo da i Visoki predstavnik treba završiti taj proces, kako bi se osiguralo elektronsko glasanje i spriječile krađe. Bez toga neće biti fer i poštenih izbora u BiH, idemo za dvije godine u lokalne izbore'', kazao je Izetbegović.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović ocijenio je da je izborni rezultat koji je postigla SDA najbolji u posljednja dva desetljeća.

''SDA je ubjedljivi pobjednik i imat će najviše mandata na svim niovima vlasti što je izuzetan uspjeh. Predsjedništvo SDA smatra da razgovore treba da vode pobjednici izbora i u tom smislu su formirani timovi koji će krenuti s tom vrstom pregovora'', rekao je predsjednik SDA.

Osvrnuo se i na izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Udovoljilo se HDZ-u

''Imamo stare vitalno važne presude Europskog suda za ljudska prava i presudu Ustavnog suda BiH po apelaciji Komšić koje je visoki predstavnik ignorisao. Imamo stare poznate diskriminacije i aparthejd koji žive Bošnjaci i Hrvati u Republici Srpskoj koje je visoki predstavnik ignorirao i fokusirao se samo na ono što je traženo apelacijom Ljubić. Ovom odlukom se izašlo u susret isključivo zahtjevima HDZ-a omogućivši im da budu nezaobilazan faktor u formiranju vlasti'', kaže Izetbegović.

Istaknuo je da će tražiti od visokog predstavnika da tretira ''desetljećima prisutne probleme i da ih ne preskače'', prenosi N1.

Osvrnuo se na pregovore i mogući susret sa Draganom Čovićem.

''Pregovori tek treba da krenu, još uvijek nemamo finalne rezultate. Mi smo otvoreni za sve. Treba napraviti jake i stabilne vlade sa jakom podrškom u parlamentima. Ja još nisam dobio poziv od Čovića i još uvijek su to kontakti na nivou tajnika stranaka. Vrlo rado ću se sastati s njim'' – rekao je Izetbegović.

Kampanjom do rezultata

Prokomentirao je i izborni rezultat.

''Prvi put imam 37 posto podrške kompletnog tijela koje je glasalo. Zaostajem za SDA 10 do 12 posto, tačno toliko Bećirović zaostaje za 11-orkom. SDA jednak odnos ima u odnosu na 11 stranaka, 3:2. Dakle, SDA 3, oni svi 2. Dakle, o tom izostanku podrške prema meni nema govora. Ona je samo malo povećana. Ovo je čudesan rezultat s obzirom na prilike i napade na SDA. Rekao sam da neću uključim takav zaključak u naše zaključke. Ljudi znaju da sam pomogao kampanjom SDA da ostvari dobar rezultat, ja ne mogu sam nadjačati 11 ljudi. Jak čovjek ne može nadjačati 11 djece, kamoli ljudi''.

Kopirati
Drag cursor here to close