Uhljebi

U Zastupničkom domu Parlamenta FBiH najviše mandata osvojili SDA, SDP i koalicija oko HDZ-a

Vijesti / Politika | 23. 10. 2022. u 10:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo sinoć je objavilo konačne rezultate Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. za Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

S 26 mandata najbolji rezultat ostvarila je SDA, a slijede SDP i koalicija HDZ BiH, HSSSR, HSS, HSP BiH, HKDU, HSPAS, HDU, HSPHB, HRAST i HNL sa po 15 i DF/GS sa 12 mandata.

Koalicija NiP/SPU osvojila je sedam mandata, Naša stranka šest, NES pet a Stranka za BiH četiri mandata.

Tri mandata osvojio je HDZ 1990, a po jedan mandat PDA, BH Inicijativa Kasumović Fuad, Hrvatska republikanska stranka, HNP i Pomak.

Najviše mandata u Zastupničkom domu PSBiH osvojila je SDA koja će imati devet zastupnika u tom domu, a slijede SNSD sa šest i SDP s pet mandata.

Koalicija HDZBiH, HSS, HSPBiH, HKDU, HSPAS, HDU, HSPHB i HRAST osvojila je četiri mandata, dok su DF/GS i NiP osvojili po tri mandata.

Po dva mandata osvojili su Naša stranka, NES, SDS i PDP, a po jedan mandat imat će BH Inicijativa Kasumović Fuad, Za pravdu i red, DEMOS i Ujedinjena Srpska.

SIP je sinoć utvrdio rezultate za: Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Narodnu skupštinu Republike Srpske i Skupštine županija u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Rezultati izbora za Predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske će biti utvrđeni kad se steknu uvjeti.

Kopirati
Drag cursor here to close