Hitne sjednice

SIP utvrdio rezultate izbora za sve razine vlasti osim za predsjednika RS-a

Rezultati su utvrđeni za sve razine osim za predsjednika Republike Srpske, jer još traje ponovljeno prebrojavanje glasova. Kako je rečeno na sjednici, uskoro bi i ovaj proces trebao biti okončan.
Vijesti / Politika | 22. 10. 2022. u 21:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo BiH usvojilo je na večerašnjoj sjednici Odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora u Bosni i Hercegovini koji su održani 2. listopada.

Rezultati su utvrđeni za sve razine osim za predsjednika i dopredsjednike Republike Srpske, jer još traje ponovljeno prebrojavanje glasova. Kako je rečeno na sjednici, uskoro bi i ovaj proces trebao biti okončan. 

Utvrđeni rezultati izbora dostupni su na službenoj stranici SIP-a

Prema preliminarnim rezultatima Komšić je kao kandidat za Predsjednišvo BiH iz reda Hrvata dobio nešto više od 227 tisuća glasova a Borjana Krišto 180 tisuća. Bećirović je kao kandidat za bošnjačkog člana državnog vrha dobio 320 tisuća glasova a Bakir Izetbegović 206 tisuća.

Član Predsjedništva BiH iz reda Srba postala je Željka Cvijanović koja je dobila 321 tisuću glasova, a njen glavni protukandidat Mirko Šarović dobio je 220 tisuća glasova.

Najveći broj glasova za Zastupnički dom parlamenta BiH i pojedinačno najveći broj mandata dobili su Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, Stranka demokratske akcije (SDA) te HDZ BiH, no to svim tim strankama ne jamči sudjelovanje u vlasti jer ih oporbene stranke mogu potisnuti iz vlasti.

SNSD najjača je stranke i u natjecanju za mjesta u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a SDA i HDZ imaju pojedinačno najviše glasova za Zastupnički dom parlamenta Federacije BiH, no blok oporbenih bošnjačkih i građanskih stranaka u tom entitetu također ima matematički potencijal preuzeti vlast od SDA.

Preliminarni rezultati u utrci za predsjednika Republike Srpske nisu objavljeni jer se još prebrojavaju glasovi za kandidate za tu dužnost gdje se vodi tijesna utrka između Milorada Dodika i kandidatkinje oporbe Jelene Trivić.

Podsjetimo, ranije je SIPBiH odbio zahtjev Jasmine Aganović za poništavanje izbora u Republici Srpskoj. SIP je jednoglasno odbacio kao nedopušten ovaj zahtjev.

Potom, odbijeni su kao nedopušteni i zahtjevi Lista pravda i red – Nebojša Vukanović, koji je tražio da se izvrši kontrolno brojanje glasačkih listića za Narodnu skupštinu Republike Srpske, te zahtjev BOSS-a za poništavanje izbora za Predsjedništvo BiH.

Nakon objave preliminarnih rezultata sudionici izborne utrke imaju rok od tri dana za ponošenje žalbi za utvrđene izborne rezultate o kojima odlučujuje SIP. Konačni i potvrđeni rezultati izbora u BiH trebaju biti objavljeni do 3. studenog.

Kopirati
Drag cursor here to close