Cvijanović

Što je eksperiment a što novi početak u BiH?

Cvijanović kaže kako se čini ''da već odavno političko Sarajevo emitira maligni utjecaj koji se loše odražava, kako na situaciju u BiH, tako i na odnose sa susjednim zemljama''.
Vijesti / Politika | 02. 02. 2022. u 09:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je kako su u BiH održiva samo rješenja koja su dogovor domaćih aktera, a sve drugo je samo eksperiment.

"Nadam se da će svi u BiH i van nje to razumjeti", rekla je Cvijanović za "Politiku", a prenosi Srna.

Novi početak

Istaknula je kako je najmanje što se očekuje od političkog Sarajeva to da prestane s destruktivnim aktivnostima prema Republici Srpskoj, što bi bilo dobro za novi početak.

Na pitanje može li nepoštovanje Ustava BiH biti i povod da vanjski faktor poduzme određene korake, Cvijanović je naglasila da Dayton jeste prekinuo oružane sukobe u BiH, ali je istovremeno definirao i ustavnopravni poredak na koji su pristale sve strane, a koji je i osnova za funkcioniranje BiH.

"Razlog zbog kojeg je BiH danas nefunkcionalna zemlja ne leži u daytonskom ugovoru ili Ustavu koji je sadržan u njegovom 4 aneksu, već u gruboj i protupravnoj reviziji tog sporazuma i centralizaciji onog što je Ustav predvidio da živi i funkcionira kao decentralizirano. To je u velikoj mjeri narušilo povjerenje između konstitutivnih naroda i stvorilo ambijent u kojem ono što imamo u praksi ne odgovara onome što je propisao Ustav", pojasnila je Cvijanović.

Centralizacija

Naglasila je kako se, u suštini, ta centralizacija najčešće odvijala putem međunarodnog intervencionizma, u skladu s političkim željama samo jednog konstitutivnog naroda, na štetu ostala dva.

"Dešavala se neustavna transformacija daytonske BiH, rušeći sve principe i unutrašnjeg i međunarodnog prava", rekla je.

Ona ističe da danas postoji paradoksalna situacija da pojedine zemlje sankcioniraju i za navodno rušenje ustavnog poretka optužuju one koji brane Ustav i pozivaju na dosljedno poštovanje Daytonskog sporazuma, a ohrabruju i podržavaju one koji taj sporazum razgrađuju.

Dominacija jednih nad drugim

"Uz to, vodi se opsežna kampanja protiv Republike Srpske gdje se plasiraju laži o navodnom ratnom sukobu, o secesiji, rušenju Daytona i slično", rekla je Cvijanović.

Navela je kako se čini ''da već odavno političko Sarajevo emitira maligni utjecaj koji se loše odražava, kako na situaciju u BiH, tako i na odnose sa susjednim zemljama''.

''Tu se neprestano nastoji da se uspostavi dominacija jednih nad drugim u BiH, ali se i neprestano dijele lekcije susjednim zemljama ili se prizivaju sankcije i kroz međunarodne kanale šire laži o drugima sa kojima žive", rekla je Cvijanović.

Dodala je kako u bliskoj budućnosti ne vidi šansu da se ovaj prostor nađe u članstvu EU, ali vidi u regionalnom ekonomskom povezivanju, jer bi ga sve to zajedno učinilo i jačim i sposobnijim da uđe u EU kad do toga dođe ili ako do toga jednom dođe.

Kopirati
Drag cursor here to close