Veleposlanik za Bljesak.info

Nelsonov posljednji intervju u BiH: Neuspjeh ne daje pravo negiranja postojećih pravila

Veleposlanik na odlasku kaže kako na pregovorima u Neumu stranke nisu uspjele približiti stavove i nisu uspjele postići dogovor ovog vikenda, ali da će se morati nastaviti tragati za rješenjem.
Vijesti / Politika | 01. 02. 2022. u 13:22 B. JURIČ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konstitutivnost naroda je od iznimne važnosti i nema govora o uklanjanju tri konstitutivna naroda iz ustava, kaže u svojem posljednjem intervjuu za medije u BiH Eric Nelson, američki veleposlanik koji će uskoro napustiti našu zemlju.


Nelson je ostavio otvorenu mogućnost za nove sankcije svima onima koji priječe napredak zemlje te rekao kako nije točno da je samo jedna strana sankcionirana. Pohvalio je Mostar rekavši kako je on stvarni preslik bosanskohercegovačke raznolikosti i kako će mu se, sada kad je raja iz Mostara, svakako vratiti.

Zadatak ostaje

Veleposlanik na odlasku kaže kako na pregovorima u Neumu stranke nisu uspjele približiti stavove i nisu uspjele postići dogovor ovog vikenda, ali da će se morati nastaviti tragati za rješenjem.

''Ali zadatak ostaje kao takav. Za mene, optimizam kojeg smo mi iskazivali vezano za razgovore je bio opravdan zato što jeste postignut napredak. Razgovori jesu vođeni i sudjelovanje drugih stranaka poput HDZ-a 1990, NES-a, NiP-a, SBB-a, pokazala je da postoji šira koalicija stranaka koja smatra da uistinu postoji ovaj problem i da ga treba riješiti. Svi sudionici su se zaista trudili da svoje ideje predstave za stolom. Međutim, nisu uspjeli postići dogovor o modelima koje je odobrila Venecijanska komisija. HDZ je iznio na stol prijedloge koje je potvrdila Venecijanska komisija, ali modeli koje su predložili, nažalost, nisu udovoljili standarde'', kaže Nelson za Bljesak.info.

Američko veleposlanstvo u BiH / Eric Nelson (arhiva)

Ističe kako je Neum ''kulminacija stvari koje su se događale, odnosno poduhvata koji je trajao godinu dana a kojeg su predvodile Delegacija Europske unije u BiH i američko veleposlanstvo uz pomoć gospode Eichhorst (Angelina, direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove, op.a.) i gospodina Palmera (Matthew, američki izaslanik za izbornu reformu, op.a.) koji su dolazili''.

Tri konstitutivna naroda

''Bavili smo se reformom integriteta izbornog procesa, izbornog zakona i ograničenom ustavnom reformom. Sve su to stvari koje su od iznimne važnosti za BiH'', rekao je.

Kaže kako je ''jasno da uloga konstitutivnih naroda u BiH od iznimne važnosti''.

''Izazov je, prije svega, da BiH zadovolji standarde koje je preuzela a koji se tiču Europske konvencije o ljudskim pravima. A izazov koje su pred BiH postavili europski sudovi da ukloni diskriminirajuće odredbe iz Ustava koje se tiču izbora članova Predsjedništva i izaslanika u Domu naroda. Tekst Ustava je bio jedan od ključnih tema i fokusa razgovora. Svi su se složili da Ustav mora biti inkluzivan i da jasno mora uključivati tekst koji bi kazao da predstavnici tri konstitutivna naroda, ostali i svi građani moraju imati pravo da biraju i budu izabrani. Legitimna je važnost tog osjećaja da svi birači mogu sudjelovati i da je glas svakog birača bitan. A da bi se svaki glas bio važan i brojao, prije svega to zahtjeva veći stupanj integriteta izbornog procesa. Pronalazak novog izbornog modela koji bi omogućio veću geografsku raznolikost tako da bi svi dijelovi ove zemlje smatrali da se njihov glas čuje – mislim da to vrijedi uzeti u razmatranje. Postojali su određeni demokratski modeli koje bi Venecijanska komisija podržala koji bi omogućili recimo Hercegovini da bude zastupljenija u Predsjedništvu i to je zemljopisna odrednica a ne etnička. Ali u isto vrijeme jasno je da SAD i EU neće i ne mogu podržati niti jedan model koji bi djelovao u smjeru veće podjele zemlje. I zbog toga je jako važna jedna izborna jedinica'', rekao je.

Izbori važniji nego ikada

Govoreći o šuškanjima da će Hrvati bojkotirati izbore i o tome jesu li opravdani strahovi da se pokušava tiho ili čak i glasno stvoriti unitarna država, Nelson kaže kako nitko nema pravo blokirati izbore te umanjuje strah od unitarizma.

''Sve su ovo nastojanja da ova zemlja bude funkcionalna, da se smanji učestalost blokada, da građani imaju više povjerenja u izborni proces. Zato smatram da su izbori ove godine važniji nego ikada. I dalje postoj šansa da se lideri dogovore oko novih pravila što se tiče izbora. Ali neuspjeh da se dogovori oko tih promjena ne daje nikome za pravo da negira postojeća pravila. I nadam se da će glasači ove godine izaći na izbore i birati i donositi odluku na osnovu stvarnih pitanja odnosno uspjeha njihovih lidera da rješavanju stvarne probleme s kojim se ova zemlja suočava. Stvaranje prepreka za održavanje slobodnih izbora ne mogu zamisliti puno drugih stvari koje bi bile više nedemokratske i više destabilizirajuće. Naše je mišljenje da suprotstavljanje poboljšanju stupnja integriteta izbornog procesa bi isto bilo kao i obrana korupcije u izbornom sustavu'', kaže Nelson.

Odgovarajući na strah od unitarizma, američki veleposlanik navodi kako ''apsolutno nije bilo nikakvog spominjanja i razgovora o uklanjanju tri konstitutivna naroda iz ustava''.

Predsjedništvo i sankcije

''Nije bilo razgovora o izmjeni uloge Predsjedništva ili članova Predsjedništva u zaštiti vitalnih interesa entiteta. Dva člana izabrana iz Federacije BiH i dalje bi takve odluke upućivale bošnjačkim i hrvatskim izaslanika u Domu naroda Federacije. Postoji put kojim je moguće postići osiguranje da se svi građani isto tretiraju i da podjela vlasti među tri konstitutivna naroda nastavi na jedan dobar, pozitivan način'', rekao je.

Foto: Fena / Palmer i Nelson u Predsjedništvu

Na pitanje o korupciji i tome da je sankcijama kažnjena samo jedna strana dok svjedočimo kako na svim stranama cvjeta korupcije, Nelson je rekao kako se sankcije ne odnose na identitet nego na djela.

''Nije točno da je samo jedna strana sankcionirana. Prije svega, ovdje se ne radi o tome da kažnjavamo strane, nego pojedince kao i poslovne subjekte koje su jasno angažirane u podršci korumpiranih aktera. Sankcije su zasnovane na djelima, ne na identitetu i iz tog razloga također je bilo lidera koji su se našli pod sankcijama. Mi smatramo sankcije kao sredstvo odvraćanja i poziv na odgovornost lokalnih lidera prema građanima, ali i poziv vlastima da se probude i poduzmu aktivnosti u borbi protiv korupcije. Nastavit ćemo razmatrati mogućnost uvođenja sankcija zbog destabilizirajućih djelovanja ili korupcije i sankcije mogu jednako utjecati na lidere iz oba entiteta i Distrikta Brčko'', rekao je.

Politički lideri ovdje ne rade zajedno

Govoreći o BiH i liderima koji nisu dorasli voditi ovu zemlju naprijed, Nelson kaže kako je Bosnu i Hercegovinu teško u potpunosti shvatiti i da su šansa mladi lideri.

''Prije svega, ovo je prelijepa zemlja s bogatom povijesti i naslijeđem i mislim da je teško bilo kome da je u potpunosti shvati kako bi znao cijeniti svo njezino bogatstvo. Mislim da sam uspio bolje razumjeti BiH i njezin potencijal i želje njezinih građana za vrijeme svojih razgovora i putovanja u više od 70 lokacija diljem zemlje. Jasno mi je da su europske vrijednosti duboko ukorijenjene u ovu zemlju, ali nedostaju europski standardi. Građani su vrlo frustrirani zbog sporog napretka zbog sporog napretka u ostvarivanju tih viših standarda. Nažalost, politički lideri ovdje ne rade zajedno na postizanju konsenzusa kako bi ovu zemlju poveli naprijed. Nažalost, visok je stupanj nepovjerenja među ovom generacijom lidera, ali mislim da će sljedeća generacija mladih lidera koje sam upoznao imati više uspjeha u tome da ostvare napredak ove zemlje. Mislim da oni predstavljaju pravi potencijal BiH. Zato smo smatrali da je jako važno da njih podržimo tako što smo pokrenuli program Omladinski lideri kako bi njima dali priliku da nauče o tome kako napredovati'', naveo je.

Raja iz Mostara

Na pitanje o Mostaru čiji je počasni građanin, rekao je kako njegova budućnost može biti puno svjetlija i da će nastojati biti gost u tom gradu.  

Foto: Bljesak.info / Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson

''Vratit ću se sada kad sam raja iz Mostara. Mostar je predivan grad s velikim potencijalom. On predstavlja raznolikost Bosne i Hercegovine, ali ima puno toga što treba zacijeliti. Ali je jasno da budućnost može biti svjetlija. Dobro je vidjeti da se građani angažiraju i da očekuju od lidera da udovolje njihovim zahtjevima. Želim gradonačelniku puno sreće u nastojanjima da ponovno oživi aerodrom u Mostaru kako bi nam svima bilo lakše da dođemo do vas. Ali i da što više turista dođe u BiH. Pokrenuli smo novu aktivnost za podršku turizmu u BiH jer smatramo da zaista postoji ogroman potencijal za nova radna mjesta. Moje veze s ovom zemljom će ostati jako snažne. Doviđenja!'', rekao je američki veleposlanik u svojem posljednjem intervjuu u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close