HRS

Raguž o opasnostima za Hrvate: Sarajevski unitarizam i korupcija HDZ-a

Raguž je rekao kako je nužno mijenjati Ustav i kako je za Hrvate ključno sačuvati ovlasti Doma naroda, više od člana Predsjedništva.
Vijesti / Politika | 26. 01. 2022. u 12:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sarajevski unitarizam i korupcija HDZ-a dvije su jednake opasnosti za opstanak Hrvata'', rekao je na RTV HB Slaven Raguž, čelnik Hrvatske republikanske stranke, gostujući u emisiji Kompas urednika i voditelja Miroslava Vasilja.

Rekao je kako se ta dva pitanja su povezana i da se oba ''moraju rješavati istovremeno i paralelno ako želimo opstati u BiH kao narod''.

Raguž je rekao kako je nužno mijenjati Ustav i kako je za Hrvate ključno sačuvati ovlasti Doma naroda, više od člana Predsjedništva.

"Imamo sve instrumente u svojim rukama i možemo riješiti hrvatsko pitanje. Već sutra možemo osnovati hrvatski entitet i hrvatsku banku u BiH. Prebaciti sav platni promet općina, županija i poduzeća preko nje. Sada smo zreliji i znali bismo kako to učiniti. Imamo i svoje partnere koji su članovi u EU. Ova generacija ima kapacitet za to“, poručio je Raguž.

Video: RTV HB | Slaven Raguž za Kompas: Ukoliko propadnu pregovori treba uspostaviti hrvatski entitet

Koliko je Predsjedništvo sekundarno ponajbolje govori činjenica da, izuzimajući način izbora i gaženje ljudskih i političkih prava Hrvata, po učincima na realan život Hrvata i hrvatskog čovjeka nema nikakve razlike između mandata Dragana Čovića prije i Željko Komšića danas, kao Člana Predsjedništva.

Osvrnuo se i na licemjerno ponašanje predstavnika HDZ-a u EU Parlamentu, gdje se dopustilo da najveća grupacija u toj instituciji, E. P. P. promovira i podupire građansko unitaristički koncept BiH. Kao još jedan takav primjer uzeo je i Vijeće Europe, gdje su Marija Pejčinović Burić, jednako kao i ostali članovi tog tijela poslani od strane HDZ-a, ostali nijemi na sramotan istup Željka Komšića u toj instituciji.

Raguž je prezentirao i HRS-ov prijedlog Ustavnih promjena i administrativnog preuređenja BiH. Umjesto današnjih 10, organizirala u dvije vele županije koje bi zadovoljile sve presude međunarodnih sudova po pitanju načina izbora, ali i drastično smanjile ogromni birokratski parat BiH, ogrezao u korupciju i nepotizam.

Osvrnuo se i na Hrvatski narodni sabor BiH te rekao kako da je HDZ BiH učinio svojim instrumentom u predizbornim kampanjama.

Kopirati
Drag cursor here to close