Europski put

Što je BiH napravila?

Koliko su domaći političari uradili na provođenju reformi i ispunjavanju uvjeta koji bi vodili ka kandidatskom statusu, konačnu će ocjenu dati izvještaj Europske komisije.
Vijesti / Politika | 29. 05. 2019. u 08:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski tajnik za proširenje Johannes Hahn na posebnoj sjednici Vijeća za vanjske poslove Europskog parlamenta predstavit će Mišljenje o kandidatskom statusu naše zemlje. Bit će ovo, kaže Federelna televizija, pokazatelj što je i koliko BiH uradila na putu europskih integracija.

FTV navodi kako BiH tri godine čeka dodjelu kandidatskog statusa. Aplikacija za članstvo u EU predana je 2016. godine. U međuvremenu se dugo čekalo da bh. vlasti ispune svoj dio obveza, među kojima i dostavljanje odgovora na više od 3.000 pitanja iz Upitnika Europske komisije, koje je trajalo više od godinu dana. Koliko su domaći političari uradili na provođenju reformi i ispunjavanju uvjeta koji bi vodili ka kandidatskom statusu, konačnu će ocjenu dati izvještaj Europske komisije.


''Ne odajem nikakve tajne ako kažem da će se kroz mišljenje potvrditi da ova zemlja u konačnici može postati država članica ali - uvijek ima ono neko ali. Postoji niz zahtjeva i uvjeta koji se za to moraju ispuniti. Svi sa svoje strane moraju biti proaktivniji'', poručuje Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH.

A proaktivnost bh. političara često je izostajala. Optimistično su se davali datumi i najave kandidatskog statusa, a na terenu blokade u formiranju vlasti i neprovođenje reformi.

Struka tvrdi da prostora za optimizam, kad je riječ o kandidatskom statusu, nema. Stoga se postavlja pitanje koliko politički akteri smatraju strateškim ulazak naše zemlje u EU.

Politički analtičar Adnan Huskić podsjeća na početku kako smo država u kojoj se ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH.

''I sav ovaj cirkus koji imamo s pravosuđem, sa VSTV - ustvari tu mi šaljemo ključni signal zašto BiH u ovom momentu nije, a vjerujem čitava regija zbog drugih pitanja, spremna za jedan ozbiljniji napredak ka EU'', rekao je.

 

Milan Sitarski, član stručnog tima IDPI, kaže kako je kod nas blokada kronična.

''Moguće je da ključni akteri blokada u formiranju naše, na državnoj razini, zakonodavne vlasti i predviđaju ovaj zastoj u EU integracijama - od strane same EU - pa da im je to dodatni motiv da na toj blokadi insistiraju jer ih nitko neće uhvatiti u toj krivici'', tvrdi Sitarski.

Napredak BiH na putu k članstvu u Europskoj uniji, osim od domaćih vlasti, zavisit će i od formiranja novog sastava Europskog parlamenta, ali i ostalih europskih institucija i njihovog stava o proširenju.

 

Kopirati
Drag cursor here to close