Hoće li uspjeti?

Dodatnih 2,2 milijuna eura iz EU za borbu protiv kriminala i korupcije u BiH

Projekt će raditi na poboljšanju učinkovitosti istraga i kaznenog gonjenja predmeta teške korupcije i organiziranog kriminala putem pojačane saradnje u cijelom sustavu kaznenog pravosuđa.
Vijesti / Politika | 16. 05. 2019. u 18:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru kontinuirane podrške Europske unije sektoru vladavine prava u Bosni i Hercegovini (BiH), danas je u Sarajevu službeno predstavljen novi projekat pod nazivom “EU4Justice: Podrška borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini“, koji Europska unija financira sa 2,2 milijuna eura.

Projekt će raditi na poboljšanju učinkovitosti istraga i kaznenog gonjenja predmeta teške korupcije i organiziranog kriminala putem pojačane saradnje u cijelom sustavu kaznenog pravosuđa.

''Korupcija i organizirani kriminal u Bosni i Hercegovini su veliki problem koji se mora rješavati i nije vam potrebna Europska unija da vam to kaže. Ovo je visoki prioritet za Europsku uniju, ne samo za Bosnu i Hercegovinu, već i za cijelu regiju“ naglasio je Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Europske unije u BiH, dodavši: ''Bitno je naglasiti da na projektu radi cijeli tim stručnjaka iz zemalja članica Europske unije koji nastoje poboljšati povjerenje građana u pravosudni sustav Bosne i Hercegovine, što je suština ovog projekta. Projekt nastoji pružiti ciljanu podršku kako bi se konačno postigli kredibilni rezultati u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije te poboljšala suradnja cjelokupnog pravosudnog sustava u Bosni i Hercegovini.“

U provedbu projekta će se uključiti pravosudne institucije iz cijele BiH: Visoko sudsko i tužiteljstko vijeće, tužiteljstva , sudovi, Ministarstva pravde, agencije za provedbu zakona i APIK. Projekt će između ostalog, pomoći da se poboljša saradnja između tužilaštava i agencija za provedbu zakona kako bi se povećala učinkovitost istraga djela organiziranog kriminala i korupcije.

Veleposlanik Republike Francuske u BiH Guillaume, istaknuo je da u kontekstu predstojećeg Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo, zemlje članice EU, posebno Francuska, imaju veliki interes za oblast vladavine prava, te da je pomoć projekta EU4Justice stoga pravovremena u tom pogledu.

''To nije samo jedan od projekata, on je specijaliziran u smislu modaliteta implementacije i angažiranja tručnjaka“, naglasio je veleposlanik Rousson.

Tijekom sljedeće dvije godine, projekat EU4Justice će raditi na jačanju nadzora i kontrole u tužiteljstvima, ojačavanju kapaciteta, resursa i nezavisnosti Ureda disciplinskog tužitelja, kao i zajedničkim obukama kako bi se spriječio organizirani kriminal, korupcija i različiti oblici gospodarskog kriminala (kao što je privatizacija kompanija, utaja poreza, porezne prevare). Projektom će se unaprijediti i sadašnja praksa i rezultati u pogledu zapljene i oduzimanja nezakonito stečene imovine.

''Ključni cilj je da se unaprijedi interdisciplinarni pristup u borbi protiv korupcije te organizovanog i financijskog kriminala u okviru cijelog pravosudnog sustava, i projekt će surađivati sa svim institucijama u BiH, uključujući sva tužiteljstvaa, sudove, VSTV, ministarstva pravde, APIK, i agencije za provedbu zakona“, rekla je Isabelle Arnal, voditeljica projekta EU4Justice.

GIP Justice Coopération Internationale (Grupa od javnog interesa “Međunarodna pravna suradnja”) koja će provoditi projekat je provedbeno tijelo Ministarstva pravde Republike Francuske. Ovo tijelo uključuje stručnost francuske pravne zajednice: sudije, tužitelje, agencije za provedbu zakona, te Državnu školu za obučavanje sudaca i tužitelja (ENM).

Ono također surađuje sa francuskom financijskom obavještajnom jedinicom (TRACFIN), Agencijom za oduzimanje imovine (AGRASC) i Državnim financijskim tužiteljstvom koje se bavi istragama najtežih financijskih i gospodarskih kaznenih djela.

Kopirati
Drag cursor here to close