Nema spremnosti

Uzalud se trudimo: Europska unija neće se širiti

Objavljivanje paketa o proširenju je zakazano za 29. svibanj, a rasprava na razini ministara vanjskih poslova bi trebala biti održana na redovnom sastanku u lipnju.
Vijesti / Svijet | 24. 05. 2019. u 16:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U uredu Johannesa Hahna se ozbiljno razmatra mogućnost da se odgodi objavljivanje paketa o proširenju, doznaje Radio Slobodna Europa iz dobro obaviještenih izvora u Europskoj komisiji. 

Ta nesigurnost je posljedica pritiska iz nekih zemalja članica EU, koje nisu spremne raspravljati o proširenju na sastanku u lipnju. 

Objavljivanje paketa o proširenju je zakazano za 29. svibanj, a rasprava na razini ministara vanjskih poslova bi trebala biti održana na redovnom sastanku u lipnju. 

Međutim, neke zemlje članice nisu spremne da raspravljaju u lipnju, budući da treba da se odlučuje o preporuci Europske komisije o početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. 

Takvo pitanje u nekim zemljama članicama EU zahtijeva poštovanje unutarnjih procedura, uključujući i suglasnost nacionalnih parlamenata.

Budući da je veoma kratko razdoblje između 29. svibnja i 18. ipnja, kada će se održati ministarski sastanak, zemlje članice nisu u stanju da se obavezuju da će biti u prilici da se izjasne oko pitanja mogućeg otvaranja pristupnih pregovora. 

RSE je već javio da će se odgoditi odlučivanje oko otvaranja pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Međutim, postoji obaveza koju su preuzele zemlje članice EU na sastanku prošle godine kada su u konačnim zaključcima sa ministarskog sastanka naglasili da će "odrediti put ka otvaranju pregovora o pristupanju na sastanku u lipnju 2019. godine". 

U svjetlu takvih zaključaka se ne može izbjeći rasprava na razini EU članica. Jedan izvor iz Europske komisije je za RSE objasnio da je to razlog zašto postoje razmišljanja da paket proširenja (gdje se uključujuje i preporuka o Sjevernoj Makeodniji i Albaniji) sada ne objavi i time se olakša posao zemljama članicama koje u nedostatku ovogodišnje preporuke nemaju obavezu da o njoj raspravljaju niti odlučuju u lipnju. 

I izvori iz Ureda Johannesa Hahna, gdje je izrađen taj dokument, ne isključuju mogućnost odgađanja, ali inzistiraju da za njih 29. svibanj ostaje "tentativan datum". 

Sve će biti jasnije u ponedeljak, kada zasjedaju šefovi Ureda u Europskoj komisiji, koji će konačno odlučiti dali staviti na čekanje taj dokument, ili ipak dati zeleno svjetlo za objavljivanje u srijedu. 

Da objavljivanje paketa o proširenju nije sigurno, pokazuje kalendar Europske komisije, koji se distribuira svakog petka, o aktivnostima povjerenika za predstojeći tjedan, a gdje nema najave da će se objaviti paket o proširenju. 

Također, prema saznanjima RSE, zemlje članice EU koje redovno imaju uvid u taj dokument i do tjedan dana ranije do petka nisu dobile nacrt dokumenta iz Hahnovog kabineta. 

Paket o proširenju bi se trebao objaviti samo tri dana nakon održavanja europskih izbora. Upravo zbog tih izbora je bila donesena odluka da se odgodi objavljivanje dokumenta koji se obično objelodani u travnju. 

Rezultati europskih izbora će također doprinijeti u odlučivanju kada će se objaviti paket o proširenju, koji predstavlja najvažniji godišnji dokument za sve zemlje koje imaju aspiraciju da se priključe Europskoj uniji.

Kopirati
Drag cursor here to close