Sjednica Skupštine

Stigao dan D – HNŽ dobiva Vladu u ponedjeljak

HDZ-u BiH, uz mjesto premijerke, pripalo bi pet ministarstava, SDA-u četiri a da bi SDP BiH bi dobio dva.
Vijesti / Politika | 20. 10. 2023. u 17:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije na kojoj bi se trebala staviti točka na i u formiranju nove Vlasti održat će se u ponedjeljak, doznaje portal Bljesak.info.

Zastupnici su dobili obavijest uz napomenu kako će im materijali za sjednicu biti dostavljeni naknadno. Bit će to prva izvanredna sjednica županijske Skupštine.

Vlast bi u županiji, koja nije formirana nakon proteklih izbora, dijelit će HDZ BiH, koji daje premijerku, te SDA i SDP.

Raspodjela ministarstava trebala bi biti slična dosadašnjoj iako se govorilo kako postoje nesuglasice oko raspodjele između SDA i SDP-a BiH te da je to glavni razlog otezanja.

HDZ-u BiH, uz mjesto premijerke, pripalo bi pet ministarstava, SDA-u četiri a da bi SDP BiH bi dobio dva.

HDZ će zadržati ministarstva koja je i do sada imao pa bi upravljao resorima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, prometa, zdravstva i braniteljima, SDA bi upravljala graditeljstvom, pravdom, financijama i obrazovanjem, a SDP gospodarstvom te trgovinom, turizmom i okolišem.

Za formiranje izvršne vlasti u HNŽ-u potrebna je dvotrećinska većina. HDZ BiH u županijskoj skupštini ima najviše zastupnika, 11, slijedi SDA sa sedam, HDZ 1990 i SDP imaju po tri, HRS i DF po dva, a NES i NIP po jednog zastupnika.

Dok se u početku pokušavalo iznaći formulu u kojoj bi vlast bila formirana bez SDA, navodno je konačne dogovore oduljilo čekanje raspleta unutar same stranke koja je proteklog tjedna održala unutar stranačke izbore na kojima su članovi stranke mogli birati samo Bakira Izetbegovića za predsjednika.

 

Kopirati
Drag cursor here to close