Fotelja ili resor

SDA o vlasti u HNŽ - Ništa nije gotovo

''Vjerojatno će do kraja tjedna biti neka konačna informacija o tome šta i kako'', rekao je dopredsjedatelj SDA u Hercegovačko-neretvanskoj županiji
Vijesti / Politika | 18. 10. 2023. u 11:51 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Još ništa nije konačno. Ni fotelje, niti išta. Nemojte vi kao novinari govoriti fotelje. To je tako pogrdno'', izjavio je za Bljesak.info Džafer Alić, dopredsjedatelj SDA u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i dopredsjedatelj Skupštine HNŽ-a.

Na pitanje jesu li dogovorili podjelu resora, rekao je kako ništa nije konačno.

Prihvatljivo ili ne

''Vjerojatno će do kraja tjedna biti neka konačna informacija o tome šta i kako'', rekao je.

Naime, u pojedinim medijima objavljeno je kako je raspodjela ministarstava u budućoj vladi sa sjedištem u Mostaru dogovorena te da bi HDZ-u BiH, uz mjesto premijerke, pripalo pet ministarstava, SDA-u četiri a da bi SDP BiH dobio dva.

HDZ će zadržati ministarstva koja je i do sada imao pa bi upravljao resorima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, prometa, zdravstva i braniteljima, SDA bi upravljala graditeljstvom, pravdom, financijama i obrazovanjem, a SDP gospodarstvom te trgovinom, turizmom i okolišem.

No, Alić na upit o zahtjevima SDA i što je ono bez čega ne bi pristali na dogovor kaže kako bi se sve trebalo detaljizirati nakon sjednice županijskog odbora SDA u HNŽ-u.

''Naš organ bi trebao biti sutra navečer (četvrtak, op.a.) i da taj organ potvrdi je li nam prihvatljivo ili nije'', rekao je.

Neslaganja u SDA

Tako bi županijsko čelništvo ove stranke trebalo raspravljati o imenima koja su procurila u javnost a oko kojih se, prema nekim izvorima, stvaraju neslaganja.

Navodno, vrh stranke u ovoj županiji želi da Bekir Isaković bude ministar građenja, Adnan Faladžić ministra financija a da Rašid Hadžović ostane na čelu Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta.

No, pojavile su se informacije kako je dio u stranci, predvođen predsjedateljem mostarskog Gradskog vijeća, Salemom Marićem, protiv Faladžića i Hadžovića, te da u budućoj vladi žele vidjeti Adila Šutu i Elviru Ćemalović Dilberović. Pored toga, očekuje se i ime za ministra pravde koji treba bi biti kandidat srpske nacionalnosti.

Peta godina 'tehniciranja'

Za sada je jedino sigurno da će buduća premijerka biti Marija Buhač, a neslužbene informacije govore kako je budući ministar poljoprivrede Mario Jurica iz Čapljine, ministar unutarnjih poslova Đuro Prkačin iz Stoca, a ministar prometa Ivo Bevanda, pravnik iz Čitluka. Ostala imena iz redova HDZ-a BiH nisu procurila u javnost.

SDP bi navodno za ministra gospodarstva imenovao Zanina Vejzovića iz Mostara a za ministra  trgovine, turizma i okoliša voditi Emila Balavca iz Jablanice.

Za formiranje izvršne vlasti u HNŽ-u potrebna je dvotrećinska većina. HDZ BiH u županijskoj skupštini ima najviše zastupnika, 11, slijedi SDA sa sedam, HDZ 1990 i SDP imaju po tri, HRS i DF po dva, a NES i NIP po jednog zastupnika.

Podsjećamo, aktualna Vlada imenovana je nakon izbora 2014. godine tako da se sada nalazi u petoj godini tehničkog mandata.

Komentare iz HDZ-a BiH i SDP-a o raspodjeli fotelja, odnosno resora, do zaključenja teksta nismo uspjeli dobiti.

Kopirati
Drag cursor here to close