Poziv na sjednicu

Još ništa od vlasti u HNŽ-u

Navodno, zastupnici su dobili SMS poruku da dođu na sjednicu, ali kako doznajemo, do toga nije došlo.
Vijesti / Politika | 19. 10. 2023. u 13:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako se u pojedinim medijima pojavila informacija da su zastupnici u HNŽ-u dobili poziv na sjednicu Skupštine kako bi se okončao postupak formiranja vlasti, to nije točno.

Navodno, zastupnici su dobili SMS poruku da dođu na sjednicu, ali kako Bljesak doznaje, do toga nije došlo.

Još uvijek se, naime, vode razgovori oko raspodjele resora i iako se govorilo da je sve dogovoreno, iz SDA je za Bljesak.info u srijedu rečeno kako još ništa nije dogovoreno.

Neslužbeno, radi se o dodatnim natezanjima oko raspodjele fotelja s kojima, opet navodno, SDA nije zadovoljna.

''Još ništa nije konačno. Ni fotelje, niti išta. Nemojte vi kao novinari govoriti fotelje. To je tako pogrdno'', izjavio je jučer za Bljesak.info Džafer Alić, dopredsjedatelj SDA u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i dopredsjedatelj Skupštine HNŽ-a.

Podsjećamo, u pojedinim medijima objavljeno je kako je raspodjela ministarstava u budućoj vladi sa sjedištem u Mostaru dogovorena, te da bi HDZ-u BiH, uz mjesto premijerke, pripalo pet ministarstava, SDA-u četiri a da bi SDP BiH dobio dva.

HDZ će zadržati ministarstva koja je i do sada imao pa bi upravljao resorima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, prometa, zdravstva i braniteljima, SDA bi upravljala graditeljstvom, pravdom, financijama i obrazovanjem, a SDP gospodarstvom te trgovinom, turizmom i okolišem.

Džafer Alić na upit o zahtjevima SDA i što je ono bez čega ne bi pristali na dogovor kazao kako bi se sve trebalo detaljizirati nakon sjednice županijskog odbora SDA u HNŽ-u.

''Naš organ bi trebao biti sutra navečer (četvrtak, op.a.) i da taj organ potvrdi je li nam prihvatljivo ili nije'', rekao je.

Za formiranje izvršne vlasti u HNŽ-u potrebna je dvotrećinska većina. HDZ BiH u županijskoj skupštini ima najviše zastupnika, 11, slijedi SDA sa sedam, HDZ 1990 i SDP imaju po tri, HRS i DF po dva, a NES i NIP po jednog zastupnika.

Aktualna Vlada imenovana je nakon izbora 2014. godine tako da se sada nalazi u petoj godini tehničkog mandata.

 

Kopirati
Drag cursor here to close