Sanin Musa

Spriječen kontra-prosvjed u Sarajevu

Vijesti / Politika | 01. 09. 2023. u 14:40 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

MUP Kantona Sarajevo nije odobrio kontramiting na Dobrinji kod entitetske linije razgraničenja na koji je pozvao aktivista Sanin Musa, piše Srna.

Prethodno je Musa pozvao građane Sarajeva na prosvjedno okupljanje ispred Fahdove džamije na Alipašinom polju i mirnu šetnju do Dobrinje, blizu entitetske granice s čije će se druge strane u Republici Srpskoj danas okupiti Srbi u znak podrške predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku.

"Postoji granica, ali na Drini i tamo će i ostati. Možete od Bosne ponijeti samo ono što vam ostane na cipelama. Doći sa što više zastava Republike Bosne i Hercegovine/ljiljanke i državne zastave! Pozivam sve patriotske organizacije i udruženja širom Bosne i Hercegovine da izađu u kontraskup i krenu ka entitetskim linijama, tamo gdje Dodikove pristalice najavljuju okupljanje", naveo je Musa, koji je zbog poziva na protest saslušan u Policijskoj upravi Novi Grad Sarajevo.

Musa je rekao da će odustati od šetnje do entitetske linije i da će se samo okupiti u 17.00 sati pred Fahdovom džamijom te  pozvao građane da mu se pridruže ispred džamije i da ponesu "zastave i državna obilježja".

Nakon što je Ministarstvo unutarnjih poslova Kantona Sarajevo zabranilo za danas najavljeni prosvjed u organizaciji Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH ispred Suda i Tužiteljstva BiH "zbog neispunjavanja formalnih uvjeta i iz sigurnosnih razloga", predsjednik Odbora Đorđe Radanović pozvao je Srbe da dođu na linije razgraničenja sa FBiH u svojim općinama i gradovima i obustave promet na 30 minuta.

Prosvjedi se održavaju zbog optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršitelja dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske" Miloša Lukića.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close