Sarajevo

Reakcije na zabranu prosvjeda – Politika a ne sigurnost

Član Glavnog odbora SNSD-a, Srđan Šekara, rekao je kako će se ''srpski glas čuti i pored barijera koje postavljaju političko Sarajevo i stranci koji se danas u njemu pitaju više nego ijedan njegov autohtoni stanovnik''.
Vijesti / Politika | 31. 08. 2023. u 11:24 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske, Siniša Karan, smatra da je odluka o zabrani okupljanja Srba ispred zgrade Tužiteljstva BiH u Sarajevu politički motivirana.

"Ono što sam mogao osobno zaključiti iz medija, čini mi se da je Ministarstvo unutarnjih poslova Kantona Sarajevo podleglo političkom utjecaju i da je taj utjecaj bio odlučujući za donošenje te odluke, a ne sigurnosni razlozi", rekao Karan novinarima.

Sigurnosna saznanja

Naveo je kako Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske nije imalo nikakvih sigurnosnih saznanja, koje bi ustupilo da je imalo, niti je dobilo bilo kakve upite u tom smislu od sarajevske policije.

Naime, sarajevska policija zabranila je održavanje prosvjeda Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH 1. rujna ispred Suda i Tužiteljstva BiH zbog neispunjavanja formalnih uvjeta i iz sigurnosnih razloga, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo.

Član Glavnog odbora SNSD-a, Srđan Šekara, rekao je kako će se ''srpski glas čuti i pored barijera koje postavljaju političko Sarajevo i stranci koji se danas u njemu pitaju više nego ijedan njegov autohtoni stanovnik''.

''Tu demokraciju koju zajednički promoviraju ostavljamo upravo njima, jer njene vrijednosti, ne radujemo se zbog toga, prije ili kasnije najviše će zaboljeti ovo i ovakvo Sarajevo", naveo je Šekara.

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Branimir Kojić, rekao je kako su ''odlukom o zabrani održavanja skupa podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku ispred Suda i Tužiteljstva BiH, u Federaciji BiH su još jednom pokazali da su i lijeva i desna ruka zapadnih ambasada koje su krenule u otvoreni rat protiv Srba''.

Mozak svega

"Mozak svega su strana veleposlanstva koja su krenula u otvoreni rat protiv Srba i to moraju svi da shvate. Ukoliko ne shvatimo, može doći do potpunog nestanka Srba sa ovih područja", rekao je Kojić.

Ocijenio je kako je ''Sarajevo ovom zabranom pokazalo svoju multietničnost, svoju priču o pravima Srba u FBiH čiji je broj poražavajuće mali, kao i da Srbi nisu sigurni u tom entitetu, dok Republika Srpska pokazuje sve potpuno suprotno''.

Kantonalni MUP u Sarajevu priopćio je kako je rješenje o zabrani javnog okupljanja doneseno iz razloga neispunjavanja formalnih uvjeta, kao i iz sigurnosnih razloga.

''Podnositelj zahtjeva nije ispunio obveze propisane Zakonom o javnom okupljanju, a koje se, između ostalog, ogledaju u nepoduzimanju naloženih dodatnih mjera, na zahtjev nadležnog policijskog organa. Nadležni policijski organ procjenjuje i da bi uslijed održavanja predmetnog javnog skupa nastupila stvarna opasnost od narušavanja javnog reda i mira u većem obujmu'', navodi s , između ostalog, u odgovoru sarajevskog MUP-a.

Podsjetimo, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović podnio je u četvrtak, 24. kolovoza, zahtjev za održavanje mirnog skupa 1. rujna ispred zgrade Tužiteljstva BiH zbog političke optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršitelja dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića.

Tužiteljstvo BiH podiglo je 11. kolovoza optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog nepoštovanja odluka Christiana Schmidta.

Kopirati
Drag cursor here to close