Najave prosvjeda  

Branjenje Dodika u Sarajevu

"Cilj skupa je da kažemo da je optužnica protiv Dodika i Lukića čisto politička'', kaže se u pozivu.
Vijesti / Politika | 30. 08. 2023. u 10:09 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin podržao je prosvjede koji se organiziraju u petak, 1. rujna, ispred Suda i Tužiteljstva BiH, rekavši da je to ''prilika da se svima u BiH, pa i međunarodnoj zajednici, pokaže da su pređene crvene linije i da se mora braniti Republika Srpska''.

Naime, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović podnio je 24. kolovoza, zahtjev za održavanje ovo prosvjeda zbog, kako je naveo, ''političke optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršitelja dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića''.

"Cilj skupa je da kažemo da je optužnica protiv Dodika i Lukića čisto politička. Srpska groblja se ruše po FBiH, nedostaju Srbi na Ozrenu, nitko za to ne odgovora. Kod samog Tužiteljstva BiH imate razbijene spomenike Srbima, i nikada nisu ništa poduzeli. Ovdje je optužnica skovana ekspresno i to ćemo jasno poručiti na skupu podrške Dodiku i Lukiću", istaknuo je Radanović.

Napadnute institucije

Župljanin je kaže da podizanje optužnice ima političku pozadinu, te da ovdje ''nije riječi o obrani pojedinca, već institucija koje su napadnute''. Rekao je kako je ''to posljednja linija obrane na kojoj se mora zaustaviti neustavno i nezakonito djelovanje prema Republici Srpskoj''.

''U protivnom BiH će izgubiti svaki smisao postojanja. Oni koji ovo čine, na najdirektnije rade na rušenju dejtonske BiH, za koju se zalaže predsjednik Republike Srpske i srpski naro''", rekao je Župljanin i dodao kako svima mora biti jasno da ovakve optužnice neće doprinijeti zajedničkom suživotu i opstanku BiH.

"Naprotiv, ubrzat će se nestanak BiH. Može da opstane jedino i isključivo na dogovoru tri konstitutivna naroda i dva entiteta. Zbog toga se ovog puta u Sarajevu, osim institucija Republike Srpske, brani Daytonski mirovni sporazum i Ustav BiH", poručio je Župljanin.

Nova nacija

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir izjavio je da Republika Srpska u ovom trenutku brani najsvetije - svoj opstanak, jer iza napada na Srpsku stoji namjera oduzimanja njene imovine, a sve ostalo su instrumenti pritiska na donosioce odluka koji bi to trebalo da spriječe.

"Napadnuta nam je imovina, napadnuti su nam najviši državni i politički predstavnici u Srpskoj. Kumulativno, financijski, politički i pravno vodi se navodna pravna ofanziva, ali ona nema veze s pravom", rekao je Budimir.

Prema njegovim riječima, BiH je vraćena u vrijeme Benjamina Kalaja kada netko donese zakon i onda ga primjenjuje, jer se sada pokušava završiti koncept bosanske nacije.

"To neće ići, koliko god da smo mali u ovom trenutku - nemamo velikog izbora…. Namjera je da se stvori nova nacija koja nikada nije postojala na ovim prostorima, koja treba da pruži novi okvir i koncepciju koja se uklapa u poredak koji je nastao nakon prve faze Hladnog rata u kojem je američka dominacija, idejna i ideološka, bila potpuna. Ta dominacija sad nestaje i svima se žuri. Republika Srpska, koja je rezultat otpora tom lijevo liberalnom globalizmu, sada postaje meta, dok se stvari tektonski pomjeraju u međunarodnom poretku", rekao je Budimir.

Život i sreća

I SNSD je pozivao građane RS na prosvjede pred Sudom BiH u Sarajevu.

''Nema života i sreće bez slobode i pravde'', navodi se u pozivu na prosvjede za koji je snimljen i promotivni video.

Podsjećamo, Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dodika zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice. Za to krivično djelo, ukoliko bude proglašen krivim, prijeti mu kazna u rasponu od šest mjeseci do pet godina zatvora.

S druge strane, Dodik je podnio kaznenu prijavu protiv državnog tužitelja zbog, kako je naveo, nezakonite odluke o podizanju optužnice.

Što kažu pravnici?

Neki su pravnici za Deutche Welle rekli kako se u optužnici ''preklapaju politika i pravosuđe''.

''Ne u optužbi kako Dodik svojim postupcima 'napada ustavni poredak' BiH, ali obzirom da VS UN doista nije službeno potvrdilo Schmidta kao predstavnika Svjetske organizacije u BiH, onda ostaje i pravno upitna optužba zbog 'nepoštivanje odluka visokog predstavnika''', piše Deutche Welle.

Portal njemačkog radija piše i kako Dodik nije zaštićen imunitetom jer prema Zakonu o imunitetu, svi nositeljki zakonodavnih funkcija u BiH imaju imunitet od krivičnog progona i građanskih parnica ukoliko je riječ o djelu koje je u vezi s funkcijom koju obavljaju.

''Nositelji izvršnih funkcija, predsjednici, potpredsjednici, zamjenici predsjednika i ministri, imaju imunitet samo u parničnom postupku, dok su u krivičnom izuzeti od te privilegije'', navodi DW.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close