Prosvjed zbog Dodika

SDA poziva EUFOR i prijeti mu zbog okupljanja u Sarajevu

Vijesti / Politika | 01. 09. 2023. u 12:00 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije ''najoštrije je osudila'' poziv vlasti entiteta Republika Srpska na današnje okupljanje građana na entitetskoj liniji i obustavu prometa na 30 minuta.

  / Plakati uoči prosvjeda

Iz te stranke ocjenjuju da se ovim činom ''ne samo podižu međuetničke tenzije i narušava sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini, već se i direktno krši Daytonski mirovni sporazum, odnosno Ustav Bosne i Hercegovine, kojim je propisano da entiteti neće ometati punu slobodu kretanja u cijeloj BiH''.

Snositi odgovornost

''Pozivamo EUFOR da reagira u skladu s mandatom propisanim Daytonskim mirovnim sporazumom koji im, između ostalog, nalaže obvezu sprječavanja ometanja kretanja civilnog stanovništva. U protivnom, snosit će odgovornost za kršenje Sporazuma i sve potencijalne negativne posljedice ovog čina'', navodi se u priopćenju SDA.

Ističu da je ograničavanje kretanja krivično djelo propisano Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, te su iz SDA pozvali Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine da, ukoliko se promet preko međuentitetske linije obustavi, procesuira sve odgovorne za taj protuustavni i nezakoniti čin, priopćeno je iz SDA.

Naime, Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH pozvao je građane u Republici Srpskoj da se danas okupe na ranije najavljenim lokacijama u Republici Srpskoj radi podrške institucijama Srpske, jer je, kako navode, ''političko Sarajevo zabranilo mirni prosvjed u federalnom Sarajevu''.

Granica

Oglasio se i ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan te upozorio ''da izjava ministra unutarnjih poslova Federacije BiH, Rame Isaka, da neće dozvoliti okupljanje Srba ni na entitetskoj liniji nije dobra, jer u političkom smislu može biti i jeste problematična.

"Takve izjave imaju huškačku retoriku, te mogu da podstaknu neke radikalne pojedince i grupe da urade nešto što ne bi smjeli", rekao je Karan novinarima.



Isak je, podsjetimo, rekao kako neće dozvoliti okupljanja te da će se zatražiti i pomoć međunarodnih snaga.

''Točka: oni ne smiju izaći, ne smiju to uraditi i sve što je u skladu sa zakonom mi ćemo poduzeti. Ako netko postupi nezakonito mi ćemo poduzeti sve mjere i radnje da ih sklonimo sa tih pozicija", rekao je Isak.

Karan je ocijenio da je ''odbijanjem da se na miran i dostojanstven način izrazi mišljenje na teritoriji FBiH kantonalna policija od entitetske granice napravila granicu za ljudska prava i slobode i za izražavanje mišljenja''.

"Nema entitetske granice za ljudska ustavna prava i slobode, ali entitetska granica jeste granica za stvarnu i mjesnu nadležnost svih entitetskih institucija, posebno Ministarstva unutrašnjih poslova", rekao je Karan.

Na prosvjede su Srbi pozvani i promotivnim spotom u kojem se navodi kako Republika Srpska graniči s tamnim vilajetom.

Kopirati
Drag cursor here to close