Prosvjed za Dodika

Okupljanje Srba u Sarajevu – Međuentitetska granica mogla bi postati državna

Uoči današnjih skupova oglasio se premijer FBiH, Nermin Nikšić koji je rekao kako se građani trebaju boriti za svoja, a ne za prava političara.
Vijesti / Politika | 01. 09. 2023. u 10:19 R.I. | Bljesak.info
“Granica postoji”

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Promotivnim spotom "Granica postoji", u kojem se ističe da se Republika Srpska graniči s tamnim vilajetom u kojem nema prava ni pravde za Srbe, pozvani su građani Srpske da danas dođu do granice s Federacijom BiH i obustave promet na 30 minuta.

Na granici

"U Sarajevu nema mjesta za Srbe ni onda kada žele da prošetaju. Kažu da su za poštivanje prava, a provode nepravdu", navodi se u spotu.

Pročitajte još

U spotu se ističe da Srpska ne odustaje od skupa i zbog toga je poziv upućen građanima iz Republike Srpske da danas u 18.00 sati dođu do granice između Republike Srpske i Federacije BiH.

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH pozvao je građane u Republici Srpskoj da se danas okupe na ranije najavljenim lokacijama u Republici Srpskoj radi podrške institucijama Srpske, jer je, kako navode, ''političko Sarajevo zabranilo mirni prosvjed u federalnom Sarajevu''.

"Ako ne možemo da se okupimo u Sarajevu u FBiH, možemo se okupiti na granici s FBiH radi podrške Republici Srpskoj, predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku i vršitelju dužnosti direktora `Službenog glasnika Republike Srpske` Milošu Lukiću", ističe se u priopćenju iz Odbora.

Naveli su kako je ''Republika Srpska jedina zaštita srpskog naroda zapadno od Drine''.

Autistična politika

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Nikola Špirić, naglasio je da bi ''zbog autistične bošnjačke politike i zabrane održavanja mirnog okupljanja građana Republike Srpske u Sarajevu, polako moglo doći do pretvaranja i međuentitetske granice u međudržavnu''.

"Političko Sarajevo, očito, nije svjesno ovih svojih nepromišljenih i opasnih odluka. Bošnjaci su ovim potezom zabrane okupljanja u Sarajevu dali autogol BiH i nikome drugom. Ostaje nada da će konačno da pročitaju Daytonski mirovni sporazum i shvate da žive u državi tri naroda i dva entiteta i da nitko ovdje nije njihov gost", rekao je Špirić za Srnu.

Dodao je kako očekuje da će današnji prosvjedi proteći mirno i dostojanstveno kako i dolikuje narodu koji, i na ovakav način, daje iskrenu podršku institucijama Republike Srpske i njenom predsjedniku Miloradu Dodiku.

Koliko je pametno izaći

Uoči današnjih skupova oglasio se premijer FBiH, Nermin Nikšić koji je rekao kako se građani trebaju boriti za svoja, a ne za prava političara.

''Izražavanje nezadovoljstva i borba za svoja prava su, ne samo pravo, već na neki način i obaveza građana. To je način da pokažu nezadovoljstvo radom političara koje su izabrali da zastupaju njihove interese u organima vlasti. Zato je za svaku demokraciju korisno da ima građane koji se ne boje javno izraziti svoje (ne)zadovoljstvo političkim odlukama i političarima'', započeo je.

Pozvao je građane da slobodno i javno iskazuju svoj odnos prema vlasti, da organiziraju okupljanja na kojima će tražiti svoja prava, ali da istovremeno razmisle koliko je pametno izaći na prosvjede na kojima se bore za prava političara i na kojima ih političari koriste kao živi zid iza kojeg se kriju od odgovornosti za svoja djela.

''Tražite od nas da se borimo protiv korupcije i da se izborimo da svi budu isti pred licem pravde, a onda izlazite na prosvjede da zaštitite političare od pravosuđa. BiH se nakon više godina stagnacije pokrenula s mrtve točke, usvojeni su reformski zakoni čije prednosti će građani uskoro osjetiti. Na raspolaganju su nam veliki iznosi sredstava za infrastrukturne i druge značajne projekte koji će olakšati život građana. Nemojte da te pozitivne promjene ugrozimo radi populizma i zaštite nekolicine političara”, naveo je Nikšić.

Kopirati
Drag cursor here to close