Natezanja

SDA i DF ne žele na sastanak

Konaković tvrdi kako su njima očigledno na prvom mjestu njihove stranke i da sve promatraju kroz prizmu potencijalnih izbora i sitnih stranačkih interesa…
Vijesti / Politika | 26. 01. 2024. u 12:44 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković izjavio je danas novinarima u Sarajevu da nije iznenađen najavama iz DF-a i SDA da neće prisustvovati sastanku o izmjenama Izbornog zakona koji je zakazan za ponedjeljak.

Postoji li većina?

Konaković je novinarima u Sarajevu kazao kako očekuje da se sljedećeg tjedna razjasni postoji li dvotrećinska većina u Zastupničkom domu parlamenta BiH, potrebna za promjene Ustava koje su nužne za uklanjanje diskriminacija utvrđenih presudama Europskog suda za ljudska prava.

Unatoč tim odvijanjima stranaka Bakira Izetbegovića i Željka Komšić, Konaković je rekao kako smatra da je dogovor moguć.

''Mi ćemo uraditi svoj dio posla'', kazao je Konaković te dodao kako ''je zanimljivo to što su Komšić, Izetbegović te predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na sličan način reagirali na poziv "trojke", očevidno s nakanom da blokiraju postizanje cjelovitog dogovora o izbornoj reformi.

SDA u priopćenju povodom poziva navodi kako je riječ o jeftinom PR-u.

''Poziv je i suštinski i formalno diletantski, čak nije ni potpisan od predsjednika SDP-a, NIP-a i NS, a očekivanje da svi akteri u roku dva-tri dana dostave svoje prijedloge pokazuje zabrinjavajuću neozbiljnost s kojom Trojka pristupa tako važnim pitanjima kao što je ustavna reforma. Još je gore po Trojku što ovakvim odnosom prema suštinskim pitanjima za državu želi graditi jeftini PR, pokušavajući ublažiti štetu nakon dogovora kojeg su sa SNSD-om i HDZ-om postigli na Dodikovom privatnom imanju u Bakincima kod Laktaša'', naveli su iz SDA.

Prozivke iz SDA i DF

Dodali su kako bi vladajuća koalicija Trojka - SNSD - HDZ, trebala u Parlamentu BiH ponuditi rješenje, te sa svim detaljima upoznati cjelokupnu bh. javnost.

''Uostalom, na tome da vladajuća koalicija mora ponuditi rješenja predstavnici Trojke su insistirali godinama dok su bili u opoziciji, pa je pitanje zbog čega sada odustaju od vlastitih principa. Jasno je da je dogovor iz Laktaša opasan po državu, na što upozoravaju i domaći i dobronamjerni međunarodni akteri, i da sada Trojka formalnim, neozbiljnim sastancima pokušava ublažiti vlastitu štetu. SDA neće sudjelovati u spašavanju Trojke'', naveli su iz SDA.

Iz Demokratske fronte naveli su kako ''zbog jasno formuliranih i javno iznesenih stavova predsjednika Naroda i pravde o izmjenama Ustava i Izbornog zakona, a koji su potpuno suprotni presudama Europskog suda za ljudska prava'', neće prihvatiti poziv Trojke.

Naveli su kako je ''besmisleno kada inicijator pregovora i prije samih pregovora ističe stavove koji su prepreka, a ne put do cilja, odnosno put do implementacije presuda Europskog suda za ljudska prava''.

Prijedlog HDZ-a

No, Konaković tvrdi kako su njima očigledno na prvom mjestu njihove stranke i da sve promatraju kroz prizmu potencijalnih izbora i sitnih stranačkih interesa, te da ih državotvornost ne zanima.

Upitan o navodnom prijedlogu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića o izboru dva člana Predsjedništva iz FBiH po kojem bi postojao predstavnik Bošnjaka i ostalih te predstavnik Hrvata i ostalih, Konaković je rekao da još nije vidio taj dokument.

Čović je danas u Stocu rekao kako će se odazvati sastanku a, nakon dogovora iz Laktaša, javnosti je rekao kakav je prijedlog iznesen.

"Riječ je o prijedlogu iz Mostara od prije 10 dana s kolegama iz 'trojke' pod uvjetom da se ne može promijeniti Ustav - ne mijenjajući Ustav da napravimo promjene koje će odraziti odnos da nije dobro da jedan narod bira predstavnika drugom narodu", rekao je Čović.

Gostujući na RTV Herceg-Bosne rekao je pak kako se u Ustavu ne može mijenjati ni zarez te da je potrebno pristupiti izmjenama zakona i težiti dogovoru kako bi se izbjeglo nametanje visokog predstavnika koje je svima neprihvatljivo.

"Vrlo jasno kad smo sjeli smo rekli da se snima sve", rekao je govoreći kako se svi mogu uvjeriti što su govorili iako naknadno kritiziraju.

Zarez i volja za Ustav

"Ono što smo gledajući jedan drugom u oči dogovorili na zadnjem susretu idemo realizirati. Za to treba hrabrost, ali ja mislim da nas petorica to imamo", rekao je Čović.

Mišljenja je kako se prijedlog izbornog zakona može implementirati bez izmjene Ustava BiH.

"Neće se zarez moći promijeniti u Ustavu kod nas dugo vremena zbog nepovjerenja", rekao je Čović. Dodao je kako se ove izmjene odnose na izbore 2026. godine i da se relaksirano može ući u proces te da visoki predstavnik ne treba ništa nametati.

Naime, za izmjenu Ustava BiH treba dvotrećinska većina, koje trenutno nema, a nije je bilo ni u svim prethodnim sazivima Parlamentarne skupštine BiH.

Čelnik SNSD-a, Milorad Dodik, kaže kako nema volje da se Ustav mijenja.

"Konaković savršeno dobro zna da njegovi Bošnjaci, muslimani ne žele promjene Ustava u tom dijelu. Ni mi ne bismo mogli da pristanemo na promjenu Ustava koja bi promijenila karakter odnosa u BiH i ugrozila konstitutivnost naroda, kao i postojanje same BiH. On zna da od toga nema ništa, ali hoće da posredno sruši inicijativu koju je predložio lider HDZ-a Dragan Čović u vezi s izmjenom Izbornog zakona kako smo se i dogovorili", rekao je Dodik.

Podsjetimo, Konaković je izjavio kako je član Predsjedništva BiH, Željko Komšić, tražio pred europskim izaslanstvom da se Bosni i Hercegovini ne dodijeli status.

"Što BiH ima od njegove tuče s hrvatskom stranom. Što imamo od toga što je Plenkovića nazvao Putinom, gdje su pomaci njegove politike", rekao je Konaković.

Kopirati
Drag cursor here to close