Povijesno vrijeme

Čović: Ne možete miješati plin i gas u BiH

Govoreći o izbjegavanju susreta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića s članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, rekao je kako je to poruka i da se neki prave da ne razumiju.
Vijesti / Politika | 25. 01. 2024. u 21:00 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Uvijek je kod nas neko povijesno vrijeme, ali ovo je prekretnica koja se neće ponoviti za dugo vremena", rekao je za RTV Herceg-Bosne čelnik HDZ-a BiH, Dragan Čović, govoreći o posjeti europskih dužnosnika Bosni i Hercegovini i prilici da do kraja ožujka BiH napravi iskorak na europskom putu.

Šansa

Rekao je kako je posjeta europskih dužnosnika šansa koja se ne propušta.

"21. ožujka bi bilo realno da dobijemo taj status. Ali ništa nije sigurno. Nismo dovoljno pokazali sklada. Ono što trebamo ispuniti su ograničeni uvjeti ali ima puno onih koji žele da se ništa ne dogodi", rekao je, između ostalog, Čović i dodao kako smo "u očima naših prijatelja još uvijek poluprotektorat".

Govoreći o ispunjavanju uvjeta rekao je kako to sami moramo uraditi.

"Europska unija čini zadnji korak prema nama. Ono što ne uradimo sada ostavit ćemo svojoj djeci za novih 30 godina, što bi bilo neizvjesno za budućnost ove zemlje", rekao je.

Govoreći o izbjegavanju susreta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića s članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, rekao je kako je to poruka i da se neki prave da ne razumiju.

Dobar posao

"Noć uoči smo imali večeru s Plenkovićem i bilo je za očekivati da on to neće uraditi", rekao je i dodao kako je Komšić zakočio sve procese u BiH, ali je i naveo kako "kad počnete pričati o izbornom zakonu, pa to nitko ne razumije".

Video: RTV HB | Dnevnik PLUS : Dragan Čović/25.01.2024.

Govoreći o sporazumu u Laktašima rekao je kako je dogovoren jedan oblik zajedničkog djelovanja.

"Mislim da smo napravili dobar posao i da ga treba dovršiti do kraja", rekao je i odbio komentirati komentare kolega iz koalicije koji naknadno komentirali sastanak misleći pri tome na Elmedina Konakovića, čelnika NiP-a.

"Vrlo jasno kad smo sjeli smo rekli da se snima sve", rekao je govoreći kako se svi mogu uvjeriti što su govorili iako naknadno kritiziraju.

"Ono što smo gledajući jedan drugom u oči dogovorili na zadnjem susretu idemo realizirati. Za to treba hrabrost, ali ja mislim da nas petorica to imamo", rekao je Čović.

"Možda je to za nekoga hrabrost, ali to je samo dio našeg posla", dodao je.

Zarez u Ustavu

Rekao je kako se prijedlog izbornog zakona može implementirati bez izmjene Ustava BiH.

"Neće se zarez moći promijeniti u Ustavu kod nas dugo vremena zbog nepovjerenja", rekao je Čović.

Dodao je kako se ove izmjene odnose na izbore 2026. godine i da se relaksirano može ući u proces te da visoki predstavnik ne treba ništa nametati.

"Idemo raditi idući tjedan jako izraženo. Izborni zakon je u ovom paketu", rekao je Čović.

Kaže kako su ključna dva problema izborno zakonodavstvo zbog legitimnog predstavljanja te stranci u Ustavnom sudu.

Plinska interkonekcija

Rekao je kako je južna plinska interkonekcija strateški projekt Bosne i Hercegovine, ali i Hrvata u BiH.

"Problem je da kad smo kazali da to idemo napraviti pripremili smo i zakon o južnoj plinskoj interkonekciji i jedan dio zakona je tko će to voditi. Ne možete plin i gas miješati u Bosni i Hercegovini. To su strateški resursi i ne budimo naivni, Je li realno da jedna tvrtka u kojoj nema niti jednog uposlenog Hrvata i da netko kaže da će to oni raditi za deset godina", rekao je.

Ponovio je primjere dvaju elektroprivreda, dvaju telekoma, pošta.

"Predlažem da vlasništvo firme Južna interkonekcije bude vlada Federacije BiH", rekao je i ponovio kako je to strateški projekt Hrvata u BiH.

Rekao je kako treba naći izlaz iz ovoga svega te dodao kako "nije mudro prkositi nekome tko ima moć" i dodao kako nema izbora jer bi odustajanje od strateških projekata bilo eutanaziranje naroda.

"Energija", rekao je, "Pa nema strateškijeg interesa".

Kopirati
Drag cursor here to close