Glasanje za federalni proračun

Članovi SDA okrenuli leđa stranci i glasali za proračun

Kako je bilo najavljeno, osim predstavnika vlasti, za proračun su glasali i zastupnici SBiH i NES-a.
Vijesti / Politika | 25. 01. 2024. u 15:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici SDA Safet Kovačević, Hamdija Abdić Tigar i Bisenija Mušedinović sinoć su podržali Prijedlog proračun Federacije BiH za 2024. godinu, iako ta stranka nije podržala usvajanje proračuna, piše Avaz.

Zanimljivo je da su sva trojica zastupnika iz Krajine, s kojom je predsjednik SDA Bakir Izetbegović već imao problema. Naime, on je pozivao SDA USK da ne formira većinu sa strankama trojke, nego da ostanu u većini s NES-om. Ipak, SDA USK nije poslušao Izetbegovića.

Podsjećamo, za proračun je glasalo 60 zastupnika, sedam je bilo suzdržanih, a 11 je glasalo protiv.

Kako je bilo najavljeno, osim predstavnika vlasti, za proračun su glasali i zastupnici SBiH i NES-a.

No, matematika je jasna - vladajuća većina zajedno sa SBiH i NES-om nije mogla sakupiti 60 glasova.

Oni su skupa prije posljednje sjednice imali ukupno 59 zastupnika, a nakon toga je Halil Bajramović zbog pravosnažne presude ostao bez parlamentarne funkcije, a njegova zamjena još nije imenovana. Prilikom glasanja na sjednici nije bio prisutan zastupnik Stranke za BiH Haris Silajdžić, kao ni zastupnica SDP-a Lana Prlić te još jedan zastupnik vladajuće većine.

Time dolazimo do brojke od 55 zastupnika, koji su podržali proračun. Kako doznajemo za proračun nije glasao Slaven Raguž, iz reda  zastupnika HRS-a, te bi preostala četiri glasa mogla doći iz redova SDA i eventualno DF-a.

Kopirati
Drag cursor here to close