Palmer

SAD ustraje na brisanju etničkih prefiksa članova Predsjedništva BiH

Hrvati smatraju da je ta ideja, koju su Sjedinjene Države prvi put iznijele krajem rujna, suprotna Daytonskom sporazumu i omogućuje brojnijim Bošnjacima da biraju hrvatskog člana tročlanog državnog vrha.
Vijesti / Politika | 26. 10. 2021. u 21:08 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SAD i dalje ustraje na brisanju etničkog načela u izborima za članove Predsjedništva BiH, rekao je u utorak visoki američki dužnosnik, a riječ je o prijedlogu kojem su se ranije usprotivili bosanskohercegovački Hrvati i Srbi te službeni Zagreb, piše Hina.

Hrvati smatraju da je ta ideja, koju su Sjedinjene Države prvi put iznijele krajem rujna, suprotna Daytonskom sporazumu i omogućuje brojnijim Bošnjacima da biraju hrvatskog člana tročlanog državnog vrha.

Komplicirano ali moguće

No, američki izaslanik za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer inzistira da BiH to mora učiniti kako bi provela presudu Europskog suda za ljudska prava (ESLJP), odnosno napredovala na europskom putu.

"To je komplicirano, ali moguće je ostvariti održivi izborni model koji je u skladu i s presudom ESLJP-a i s mantrom o jednoj državi, dva entiteta, tri konstitutivna naroda plus ostali. To ostaje nepromijenjeno", rekao je Palmer novinarima u Zagrebu.

Palmer u srijedu odlazi u Sarajevo na novu rundu razgovora o izbornoj reformi s čelnicima najjače bošnjačke te hrvatske stranke Bakirom Izetbegovićem (SDA), odnosno Draganom Čovićem (HDZ BiH) te s oporbenim liderima u Federaciji i u Republici Srpskoj.

Predložit će im da se najprije bave izborom članova Predsjedništva i s time povezanim ograničenim izmjenama ustava, a potom sveobuhvatnom izbornom reformom koja uključuje i izbore za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda.

"U izbornoj reformi moramo identificirati ono što je ostvarivo i fokusirati se na to. Mislim da se mogu riješiti oba problema. Ali ako se to pokaže teško, ja sam za to da prioritet bude izborni model za tri člana Predsjedništva", rekao je Palmer.

Istaknuo je da će SAD "jako gurati taj plan", ali da se neće služiti politikom 'mrkve i batine'. "Nisu potrebne prijetnje SAD-a i EU-a, jer je već previše loših ishoda ako se podjele prodube i BiH ne bude napredovala na europskome putu", upozorio je.

''Prozor se brzo zatvara''

''Mi u SAD-u vidimo hitnost da se napokon krene u izbornu reformu, te ograničene i targetirane ustavne promjene koje će pratiti tu ustavnu reformu. Vidimo da 2021. nudi priliku, ali se taj prozor brzo zatvara. Radimo sa svim stranama kako bi ih ohrabrili na potrebne ustupke za postizanje sporazuma što prije'', naglasio je Matthew Palmer.

On se složio sa konstatacijom kako je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik ''destabilizirajući faktor''.

''Točno je. Retorika koja stiže od Dodika ne pomaže, stvara napetost i podriva Daytonski sporazum. Nastavljamo vjerovatni da dogovor o izbornoj reformi koji je konzistentan sa principom o jednoj državi, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, plus ostali, koji se također bavi presudama sudova, pomoći će u smirivanju napetosti. Neuspjeh u postizanju sporazuma učinit će stvari teškim. Nadam se da će se svi sudionici, posebno oni u Federaciji BiH, približiti kako bi došlo do sporazuma i implementacije. To bi moglo pomoći cjelokupnoj političkoj dinamici u BiH koja je u ovom trenutku zabrinjavajuća'', poručio je za N1 Matthew Palmer.

Palmer, koji je u utorak u Zagrebu razgovarao s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, rekao je da razumije poziciju Zagreba koji brani poziciju sunarodnjaka u susjednoj državi, ali je istaknuo da će proces biti puno lakši ako postoji suglasje između SAD-a, EU i Hrvatske "oko toga što je pravi put za Federaciju i BiH".

S Palmerom u Sarajevo stiže i diplomatkinja EU-a Angelina Eichhorst koja je nedavno ponovila potporu Unije perspektivi BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje, ističući da je što raniji dogovor o ustavnoj i izbornoj reformi od najveće važnosti, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close