Sastanak

Čović s ruskim veleposlanikom o Izbornom zakonu i novim rokovima

Teme sastanka obuhvatile su odnose dvaju zemalja, prospekte suradnje, te aktualnu političku situaciju i izmjene Izbornog zakona BiH.
Vijesti / Flash | 13. 10. 2021. u 20:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović danas je u Sarajevu održao sastanak s veleposlanikom Ruske Federacije u BiH, Igorom Kalabuhovim.

Teme sastanka obuhvatile su odnose dvaju zemalja, prospekte suradnje, te aktualnu političku situaciju i izmjene Izbornog zakona BiH.

Čović je istaknuo potrebu žurne izmjene Izbornog zakona i ograničenih ustavnih izmjena prije 2022. godine. Takav razvoj, kazao je, značajno će doprinijeti unutarnjoj stabilnosti, političkom dijalogu i ozbiljnom napredovanju prema vanjsko-političkim ciljevima.

Također, naglasio je kako navedene izmjene ne smiju voditi ka narušavanju Ustava, niti temeljnih odrednica Bosne i Hercegovine koje su potvrđene Daytonskim sporazumom.

Naglasio je kako se konstitutivnost, jednakost i prava konstitutivnih naroda, te legitimno političko predstavljanje moraju u potpunosti poštivati. Potvrdio je kako je nužno provesti odluke Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava za uklanjanje postojećih diskriminacija. 

Na koncu, dužnosnici su razgovarali o unapređenju bilateralnih odnosa i prilikama za jačanje ekonomske i gospodarske suradnje. Također se razgovaralo i o oporavku od pandemije koronavirusa, priopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close