Šepić

Izborni zakon: Što bi Nezavisni blok?

Šepić je rekao kako bi uz uvođenje instituta izvanrednih izbora, trebalo uvesti i krivičnu odgovornost za one koji opstruiraju implementaciju izbornih rezultata.
Vijesti / Politika | 02. 10. 2021. u 15:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo Nezavisnoga bloka pozvalo je danas sve političke aktere da poštuju Ustav i zakone Bosne i Hercegovine i prestanu s vještačkim blokadama i neradom.

Nakon sjednice tog stranačkog tijela, predsjednik Senad Šepić kazao je novinarima da bi predstavnici stranaka opozicije iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska trebali napustiti politički avanturizam lidera SNSD-a Milorada Dodika koji će, dodao je završiti u izolaciji i ekonomskom očaju, te se okrenu suradnji i izgradnji institucija.

Šepić se osvrnuo i na aktualne pregovore oko izmjena izbornog zakonodavstva i ovotjednog dolaska specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država za izbornu reformu Matthewa Palmera, podsjećajući da Nezavisni blok od osnivanja traži uvođenje elektronskog glasovanja.

Njima je prihvatljivo rješenje da se članovi Predsjedništva BiH biraju u državnom Parlamentu, te da se ukine etnička diskriminacija kako bi se ispoštovalo nekoliko presuda Europskog suda za ljudska prava.

''Svjesni smo da mora postojati kompromis i da postoje manipulacije i zloupotrebe u postojećem sustavu, ali uvođenje etničkih izbornih jedinica bi bilo pogubno, jer se diskriminacija ne može izliječiti uvođenjem još gore diskriminacije'', smatra Šepić.

Dodao je uz uvođenje instituta izvanrednih izbora, trebalo uvesti i krivičnu odgovornost za one koji opstruiraju implementaciju izbornih rezultata.

Govoreći o implementaciji 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, Šepić je kazao da su za to potrebne nove politike koje će provoditi novi ljudi, naglašavajući da Europska unija nema alternativu, jer je odlazak naših ljudi kao pandemija.

''Zato smo još na početku mandata predložili povećanje minimalne plaće. Smatramo da u ovom momentu ona mora biti 750 KM, s tendencijom da se u sljedećoj 2022. godini ona mora povećati na 1.000 KM'', poručio je Šepić.

Najavio je da će Nezavisni blok 31. listopada organizirati Programsku konferenciju, na kojoj će 150 izaslanika iz cijele BiH utvrditi osnovne ciljeve stranke, a izrazio je uvjerenje i da će do tada s partnerima moći predstaviti kandidata za člana Predsjedništva BiH koji će predstavljati koaliciju stranaka centra na sljedećim izborima.

Kopirati
Drag cursor here to close