Ima informaciju

Raguž: Schmidt će nešto nametnuti, samo treba vidjeti što

Visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt, pripremio je intervencije u Izborni zakon i dao je rok strankama u vlasti, Trojki, HDZ-u BiH i SNSD-u, da se dogovore do kraja ovoga tjedna.
Vijesti / Politika | 17. 01. 2024. u 18:08 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Parlamentarni zastupnik i predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž komentirao je za N1 najave visokog predstavnika Christiana Schmidta kako slijedi “Dan D” za izmjene Izbornog zakona.

Kazao je kako je siguran da će Schmidt nešto nametnuti, samo treba vidjeti što.

''Prema posljednjim informacijama koje sam dobio iz određenih krugova međunarodne zajednice, odluka je već napisana i u tom draftu odluke Schmidt je reterirao. U odluci se uopće nisu tretirale moderne tehnologije. Ako bude tako onda je bolje da ništa i ne nameće. Ili će se nametnuti sve – odnosno skeniranje prsta, listića, video nadzori… kako bi s uvela demokracija u Bosnu i Hercegovinu ili da se ništa ne dira''.

Stvar volje

Komentirao je i mogućnost dogovora između političkih aktera.

''Sve je stvar volje. Apsolutno nije nikakav problem implementirati te tehnologije. Osnovni problem je što ne postoji volja kod glavnih političkih aktera. Vladajuće političke oligarhije se boje demokracije jer oni ne bi ni minimalno imali uloge kakve imaju danas. Prošli opći izbori su bili najkorumpiraniji izbori u povijesti Bosne i Hercegovine.

Ukoliko ne bude izborne reforme, na izborni dana, smatra Raguž, očekuje nas ono što smo iskusili na općim izborima.

''Apsolutno se ništa neće moći spriječiti i odlučivat će izbore onaj koji broji ili onaj koji sjedi u općinskim i gradskim izbornim komisijama'', kazao je.

Na optužbe iz RS-a da će, u slučaju modernizacije izbornog procesa, o izborima odlučivati onaj tko je u vlasništvu softvera, Raguž smatra da to može govoriti ''samo onaj tko je informatički ispodkapacitiran i tko uopće ne poznaje kako funkcionira IT sektor''.

''Birački list koji prolazi kroz skener upada u kutiju i ono što se softverski broji mora se podudarati s onim što se nalazi u kutiji. Skeneri ne isključuju ručno brojanje, dakle moraju se podudarati podaci koji su dobiveni skeniranjem s onim koji se nalaze u kutiji. Neko tko administrira sustavom ne može manipulirati tim podacima. To su polupismena, diletantska tumačenja novih tehnologija'', kazao je Raguž.

''Dan D''

Visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt, pripremio je intervencije u Izborni zakon i dao je rok strankama u vlasti, Trojki, HDZ-u BiH i SNSD-u, da se dogovore do kraja ovoga tjedna.

Schmidt je za medije potvrdio je kako će dati još jednu prigodu čelnicima vladajućih stranaka da se dogovore o izmjenama Izbornoga zakona, a u slučaju da se to ne dogodi, intervenirat će izmjenama koje se kolokvijalno nazivaju integritet izbornoga procesa.

Naveo je kako izmjene moraju polučiti da "izbori budu pravno sigurni kako bi BiH ispunila kopenhaške kriterije" bez kojih nije moguće da ova zemlja postane članica Unije.

Otkrio je kako će se do kraja tjedna okupiti vodeći političari, što je, po njemu, "dan D".

Kopirati
Drag cursor here to close