Izborni zakon

Schmidt sve pripremio – Čeka se dan D

Visoki predstavnik u BiH rekao je kako postoji optimizam da će vladajuće stranke mogle završiti proces dogovaranja o izmjenama izbornog zakona…
Vijesti / Politika | 16. 01. 2024. u 12:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt, pripremio je intervencije u Izborni zakon i dao je rok strankama u vlasti, Trojki, HDZ-u BiH i SNSD-u, da se dogovore do kraja ovoga tjedna.

Schmidt je za Večernji list potvrdio je kako će dati još jednu prigodu čelnicima vladajućih stranaka da se dogovore o izmjenama Izbornoga zakona, a u slučaju da se to ne dogodi, intervenirat će izmjenama koje se kolokvijalno nazivaju integritet izbornoga procesa.

Naveo je kako izmjene moraju polučiti da "izbori budu pravno sigurni kako bi BiH ispunila kopenhaške kriterije" bez kojih nije moguće da ova zemlja postane članica Unije.

Otkrio je kako će se do kraja tjedna okupiti vodeći političari, što je, po njemu, "dan D".

''Oni još jednom žele razgovarati o tim pitanjima. Skepsa postoji kod nekih točaka u Republici Srpskoj, kod Milorada Dodika. Oni tu ne drže korak'', rekao je Schmidt.

Na upit postoji li optimizam da bi proces ipak mogao završiti pozitivno, ocijenio je kako "optimizam postoji".

''Zahvalan sam za svaku odluku koju samostalno donesu'', istaknuo je Schmidt.

Time je, piše Večernjak, praktički potvrdio da će o ishodu predstojećeg sastanka ovisiti i njegov redoslijed poteza.

Prošloga tjedna razgovarao je s predstavnicima "trojke", a za vikend u Mostaru s čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

S tih sastanaka nismo dobili nikakve detalje, ali je ranije Čović rekao kako ne želi pristati na polovična rješenja te ponovno dao vremenski rok u kojem će se vladajući dogovoriti oko pitanja na kojem BiH posrće godinama.

 

Kopirati
Drag cursor here to close