Sastanak u Konjicu

Trojka već odustala? Zakon se prepušta Schmidtu?

''Nismo optimisti da će se to desiti, sumnjam da je moguće u ovako kratkom roku napraviti tako spektakularan iskorak….'', poručio je Nikšić u Konjicu.
Vijesti / Politika | 17. 01. 2024. u 13:43 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, koji se danas u Konjicu sastao s liderima Naroda i Pravde Elmedinom Konakovićem i Naše stranke Edinom Fortom, potvrdio je medijima da se razgovara o Izbornom zakonu i nastoji pronaći rješenje koje je prihvatljivo za sve.

Kratak rok

Nikšić je rekao kako je dan „D“ za predstavnike Trojke ''sjednica Doma naroda na kojem treba da se potvrdi ili ne potvrdi zakon koji je dobio podršku zastupničkog doma''.

''Nismo optimisti da će se to desiti, sumnjam da je moguće u ovako kratkom roku napraviti tako spektakularan iskorak. Naravno, ne može utjecati na to kako će se ponašati visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt'', kazao je Nikšić.

Naveo je da su ograničeni rokovi zbog izbora koji se održavaju u oktobru i da bi zbog toga set koji se tiče integriteta izbornog procesa trebao biti urgentan.

Inače, visoki predstavnik Christian Schmidt najavio je "Dan D" do kraja tjedna odnosno nametanje tehničkih izmjena Izbornog zakona ukoliko političari ne dođu do dogovora.

Nikšić je poručio da prati te izjave te da imaju komunikaciju s Uredom visokog predstavnika.

Konaković opleo po DF-u

Konaković je pak bio aktivan na društvenoj mreži X gdje je ''opleo'' po DF-u i izboru suca Ustavnog suda Marina Vukoje.

''Impresivna je usklađenost SNSD-a i DF-a po pitanju Ustavnog suda BiH i nastojanja da se zaustavi popunjavanje Ustavnog suda iz oba entiteta te da se potpuno blokira rad ove institucije. DF to radi zaista sa puno strasti. Priča o Vukoji zove se šuplja. Lagali su iz DF-a kako je izbor Vukoje plan da se obori apelacija Komšić-Džaferović. Vukoja nije izabran, apelacija je odbijena, pala je. Svaki dan strastveno šire laži o podaništvu Trojke prema HDZ-u, a rade sve što radi SNSD i sve što njima odgovara, zajedno ruše Ustavni sud'', napisao je Konaković.

Podsjetimo, visoki predstavnik dao je rok čelnicima stranaka da se dogovore o Izbornom zakonu ili će on nametnuti rješenja za koja je iz HDZ-a BiH rečeno da neće biti prihvaćena jer su polovična. Naime, po sadašnjem prijedlogu mijenjao bi se izborni proces ali bi ostalo visjeti u zraku suštinske promjene zakona.

HDZ-ov prijedlog

Schmidt je 19. prosinca u obraćanju javnosti poručio kako daje rok domaćim političarima da treba žurno mijenjati izmjene izbornog procesa. Rekao je kako treba omogućiti tehničke izmjene izbornog procesa i pravnu regulativu da se one omoguće te da će u protivnom on nametnuti izmjene.

Dopredsjednica HDZ-a BiH Darijana Filipović naknadno je govorila o HDZ-ovom prijedlogu izmjena izbornog zakona.

"Mi smo ponudili prijedlog koji je jednostavan i u biti koji ne dira dosadašnji izbor ni bošnjačkog ni srpskog člana Predsjedništva nego osigurava dodatne uvjete koji trebaju biti ispunjeni kako bi bilo sigurno da je hrvatski narod izabrao hrvatskog člana Predsjedništva, a ne da hrvatskog člana Predsjedništva biraju pripadnici nekog drugog naroda", kazala je za UNA TV dopredsjednica HDZ-a BiH Darijana Filipović.

Čelnik RS-a i SNSD-a, Milorad Dodik, rekao je kako će reagirati ako visoki predstavnik bilo što nametne.

Kopirati
Drag cursor here to close