Formiranje vlasti

Politika umjesto vjere: Muftije pozivaju stranke zbog vlasti s HDZ-om

''Tražimo od visokog predstavnika i domaćih političara da se ispravlja i suzbija nepravda prema Bošnjacima…'', jedan je od zaključaka…
Vijesti / Politika | 08. 06. 2023. u 13:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće za vjerska pitanja Muftijstva mostarskog na današnjoj sjednici u Mostaru, kojom je predsjedavao muftija Salem-ef. Dedović, donio je ''niz zaključaka koji se odnose na rješavanje brojnih pitanja Bošnjaka u Hercegovačko-neretvanskom kantonu''.

Kako je priopćeno, Vijeće za vjerska pitanja danas je, prije svega, zatražio od političkih opcija ''koje se deklariraju kao prodržavne (probosansko-hercegovačke državotvorne orijentacije) da ne ulaze u vlast pod svaku cijenu, da ne omogućuju političku dominaciju i hegemoniju HDZ-a u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i da ne dovode bošnjački narod u položaj manjinskog''.

''Tražimo od visokog predstavnika i domaćih političara da se ispravlja i suzbija nepravda prema Bošnjacima koji na širem prostoru muftiluka mostarskog, od Trebinja do Glamoča, od Neuma, preko Stoca do Prozora, dugi niz godina trpe političke oblike diskriminacije, segregacije i obespravljivanja u mnogim segmentima javnog i društvenog života'', kaže se u jednom od zaključaka.

Vijeće za vjerska pitanja na današnjoj sjednici pružio je i punu podršku Izvršnom odboru (IO) Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Ljubuški kojeg predvodi predsjednik Mumin Elezović u aktivnostima na zaštiti vakufske imovine, naročito onih obredne naravi.

Također, Vijeće je pružilo i punu podršku hadži Šemso-ef. Germiću za njegov svestrani angažman na polju vjerskog djelovanja, prosvjećivanja i edukacije među svim generacijama ljubuških muslimana tokom protekle dvije decenije.

''Vijeće za vjerska pitanja Muftijstva mostarskog traži od nadležnih organa, da u skladu s pozitivnim zakonskim propisima i Zakonom o slobodi vjere osiguraju zaštitu vakufske imovine i nesmetan misijski rad Islamske zajednice na području Ljubuškog'', kaže se u zaključku Vijeća za vjerska pitanja.

Ovom prilikom Vijeće je pozvao sve članove i pripadnike Medžlisa Ljubuški da čuvaju svoje vjerničko dostojanstvo i podrže rad jedine institucije koja okuplja Bošnjake ovog kraja.

Vijeće za vjerska pitanja Muftijstva mostarskog danas je, na prijedlog muftije mostarskog, dodijelilo posebno priznanje i nagradu glavnim imamima u Ljubuškom i Prozoru Šemso-ef. Germiću i Safet-ef. Pozderu, iskazujući poštovanje i zahvalnost za predani misijski rad u dvodecenijskoj službi u Islamskoj zajednici.

Kopirati
Drag cursor here to close