Stranka manje

Novo klupko u HNŽ: DF spašava SDA i neće u vlast s Trojkom

Ranije je HRS rekao kako ne želi spašavati SDA u ovoj županiji, a SDP je u pregovorima rekao kako želi u vlasti vidjeti i HDZ 1990.
Vijesti / Politika | 06. 06. 2023. u 14:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Demokratska fronta ostaje u opoziciji u HNŽ'', objavio je federalni zastupnik te stranke Sanel Kajana na svojem Facebook profilu.

Potvrdio je to i Mirsad Klepo, predsjednik Županijskog odbora DF-a HNŽ  rekavši za Faktor kako su ''napravili političku procjenu''.

''Uglavnom, što se tiče DF-a, ostajemo u opoziciji'', rekao je.

DF je, inače, bio u paketu Trojke koja je, predvođena SDP-om BiH, pregovarala o ulasku u županijsku vlast za koju još nema bijelog dima. Pored toga, DF je bila ključna ruka za izbor HDZ-ovog izaslanika u Dom naroda iz HNŽ-a.

Naime, Stjepan Bošković, čelnik HDZ-a BiH u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, u ponedjeljak je nakon pregovora opet ostavio mogućnost da SDA uđe u vlast iako se nije isključivao ni nastavak koalicije sa SDA.

Tako su izjave poput ''vjerojatno je to SDP ali ja ne bih isključio ni SDA'' samo dodatno zbunjivale javnost.

Ismet Lulić, šef SDP-a u Mostaru za portal Raport je rekao kako su iznenađeni ovom odlukom, s obzirom na to da je Kantonalni odbor DF-a u ponedjeljak navečer imao sjednicu na kojoj su jednoglasno potvrdili da idu u koaliciju sa SDP-om i NiP-om u HNŽ.

''Očito je došla naredba od Komšića i Đonlagića koja spašava SDA u ovom kantonu. Iznenađeni smo, ja se još nisam čuo s kolegama iz DF-a'', rekao je Lulić.

Rekao je kako SDP i NiP i dalje imaju šanse da formiraju vlast sa svoja četiri zastupnika.

''To bi morao podržati HRS'', naveo je Lulić za Raport.

Ranije je HRS rekao kako ne želi spašavati SDA u ovoj županiji, a SDP je u pregovorima rekao kako želi u vlasti vidjeti i HDZ 1990.

Iako je više puta pomjeran rok i rečeno kako je sve gotovo pa navedeno kako je danas Dan D za formiranje vlasti sa sjedištem u Mostaru, još uvijek se čeka bijeli dim.

HDZ BiH u županijskoj Skupštini ima 11 zastupnika, SDA ima sedam, SDP i HDZ 1990 po tri, HRS i DF po dva, dok NiP i NES imaju po jednog zastupnika.

Kopirati
Drag cursor here to close