SDA

Alić o formiranju vlasti u HNŽ: Zajedno s HDZ-om možemo doći do 20 ruku

''Mislim da je ovaj koncept Trojke, koji je bio predstavljen na FBiH, nije nikad bio prihvatljiv DF-u'', rekao je Džafer Alić, član rukovodstva Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona iz SDA
Vijesti / Politika | 07. 06. 2023. u 16:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Zorana Pavković / Džafer Alić

Član rukovodstva Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona iz SDA Džafer Alić izjavio je danas u Mostaru kako smatra da HDZ BiH i SDA mogu doći do 20 ruku koje su potrebne za formiranje vlasti u ovoj županiji, naglašavajući kako bi HNŽ trebao biti kopija Srednjobosanskog kantona.

''I dalje smo na tom principu da mi u HNŽ moramo biti kopija Srednjobosanskog kantona. Zaista smatram da je to žiža, prava preslika Federacije BiH i da se tu dokazujemo. Ako HDZ skrene s tog puta, mislim da nije dobro'' - izjavio je Alić novinarima.

20 ruku

Naglasio je kako na određen način imaju i neki vid dogovora da idu u tom smjeru.

''Želimo da se sustav očuva, da sustav funkcionira To nije nikakva izlika i nikakvo opravdanje, nego jednostavno suštinski moramo doći do takvog rješenja. Nije lako doći do njega, ali mislim da moramo težiti tome, a ne baviti se samo matematikom, ni u skupštini ni u Vladi. Ne može to biti matematika, da li je 7/5, da li je 8/4 i da se na tome završi. Mi moramo ući duboko u resore, u tim resorima naći suštinu šta nije funkcioniralo, šta treba unaprijediti i kadrovski odgovoriti na takve izazove. Ja zaista vjerujem da mi to možemo i smatram da ćemo u sljedećem periodu doći do toga'' - ocijenio je Alić.

Dodao je i kako smatra da zajedno s HDZ-om mogu doći do 20 ruku.

''Mislim da HDZ ima jedan dio stranaka koje su raspoložene podržati takav vid programa, a mislim da i mi još nismo zatvorili vrata svima nego čekamo da dođemo do pravog rješenja, a onda da tražimo ko će podržati to rješenje'' - naglasio je Alić.

DF ostao dosljedan programskim ciljevima

Komentirajući jučerašnju odluku Demokratske fronte da ne formira vlast u HNŽ zajedno sa strankama Trojke i HDZ-om, kazao je kako je DF ostao dosljedan svojim programskim ciljevima te da smatra kako su oni do samih izbora i nakon njih imali određena usmjerenja koja su jučer i potvrdili.

''Mislim da je ovaj koncept Trojke, koji je bio predstavljen na FBiH, nije nikad bio prihvatljiv DF-u. Ovdje je bio jedan mali zaokret u jednom trenutku u HNŽ od strane Županijske organizacije te vjerujem da se desila ispravka te odluke na razini Predsjedništva i smatram da je ispravna'' - ocijenio je.

Na pitanje da li smatra da je moguće da u HNŽ ostane tehnička vlada, kazao je kako to ne priželjkuje i ne priziva.

''Mislim da je vrijeme da dobijemo novu vladu, da je osvježimo, ali sve je moguće'' - poručio je.

Kopirati
Drag cursor here to close