Sastanak Europskog vijeća

Plenković: EU spremna na dodatni angažman oko Izbornog zakona

''Ovo nije uobičajeno, nametnuli smo temu BiH, EU prepoznaje njezinu ustavnu arhitekturu'', istaknuo je Plenković na čiju su inicijativu šefovi država i vlada na samitu razgovarali o BiH.
Vijesti / Politika | 25. 03. 2022. u 11:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je uoči sastanka Europskog vijeća u Bruxellesu izjavio novinarima da je Vijeće prihvatilo zaključke koji se odnose na BiH, a odobren je i strateški kompas usvojen na sastanku ministara vanjskih poslova početkom tjedna.

Napomenuo je da je strateški kompas dokument koji daje okvir politike EU-a na području obrane i sigurnosti i svih izazova s kojima je suočena Europa, ali i svijet, piše HRT. 

Ravnopravnost konstitutivnih naroda 

Posebno je važno da je na prijedlog Hrvatske u dijelu koji se referira na BiH istaknuta ravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH, rekao je. Smatramo da je na taj način cijela EU prepoznala ustavnu arhitekturu BiH, rekao je premijer.

U zaključcima se daje signal da je EU spreman dodatno se angažirati na najvišoj razini s predstavnicima političkih stranaka u BiH kako bi se postigao dogovor o izbornom zakonu.

Ovo je konstruktivan doprinos Hrvatske, prijateljski napor, napor zemlje koja dobrosusjedski i dobronamjerno dala poticaj cijelom EU da se pronađe rješenje koje će omogućiti stabilnu i funkcionalnu BiH, u kojij se svi dobro osjećaju, u kojoj su sva tri naroda ravnopravna, rekao je Plenković novinarima.

"Čini mi se da smo i sa zaključcima u ponedjeljak i sa sinoćnjom raspravom gdje sam bio uvodničar i gdje je jako puno kolega interveniralo, dobili paket u dva koraka koji je snažan poticaj liderima u BiH da ulože još malo napora kako bismo ostvarili i zemlja funkcionirala dobro, na dobrobit svih njenih građana", kazao je Planković.

Hrvatski premijer komentirao je i vijesti da su u Domu naroda BiH glasali protiv sankcija Ruskoj Federaciji.

"Mislim da su oni to dobro objasnili. BiH polako dolazi u fazu izborne kampanje, koliko shvaćam, radi se o njihovom zastupniku iz redova SDP-a koji je sam od sebe pokrenuo inicijativu da baš on bude glavni inicijator politike BiH kako se uskladiti s režimom sankcija prema Rusiji. Ovdje je bila jedina utakmica tko je taj koji će to podržati. Hrvati u BiH su vrlo jasno podržali cijeli paket restriktivnih mjera EU-a, a danas će na presici to i objasniti. Moramo prije skakanja u zaključke sve detaljno ispitati. Ja ne bih da mi netko iz oporbe diktira ključni politički tempo ključnih pitanja u Saboru", komentirao je Plenković.

Pao dogovor o plinu 

EU namjerava što skorije smanjiti ovisnost o uvozu ruskog plina, nafte i ugljena. Američki predsjednik Joe Biden i predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen objavili su da su SAD EU postigli dogovor o isporuci prirodnog plina.

Prema ugovoru, SAD će Uniji osigurati najmanje 15 milijardi dodatnih kubnih metara prirodnog plina do kraja godine.

EU je već objavio da će smanjiti uvoz ruskog plina zbog invazije na Ukrajinu, prenosi Dnevnik.hr. 

Također će se razgovarati o smanjenju strateške ovisnosti u osjetljivim područjima kao što su kritične sirovine, poluvodiči, zdravlje, digitalizacija i hrana.

Na kraju samita, čelnici će se okupiti u formatu samita europodručja, u uključivom sastavu, što znači sudjelovanje svih 27 država članica.

Na samitu je kao gost bio i američki predsjednik Joe Biden, koji je sudjelovao i na samitu čelnika NATO-a i skupine G7. S europskim čelnicima razgovarao je o daljnjim sankcijama protiv Rusije i odnosima s Kinom, koja je odbila osuditi rusku agresiju na Ukrajinu.

Za danas je zakazan sastanak s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i očekuje se da će objaviti plan o isporuci golemih količina ukapljenog plina kako bi smanjio ovisnost Europe o ruskim energentima.

Kopirati
Drag cursor here to close