Stanje vrlo komplicirano

''Situacija u BiH je ozbiljna i može otići u destabilizaciju sigurnosne situacije''

Dodaje da situacija u BiH komplicirana i teška.
Vijesti / Politika | 24. 03. 2022. u 18:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović danas se za N1 program javio iz Brisela. Kako je kazao, Džaferović je nakon preuzimanja pozicije predsjedavajućeg odlučio dužnosnicima EU kazati kakva je situacija u BiH.

Džaferović je kazao da je imao sastanke sa svim političkim grupama u Europskom parlamentu.

''Kao što ste i sami kazali, ja sam odlučio da nakon preuzimanja predsjedavanja Predsjedništvom BiH dođem u Brisel, imajući u vidu da je situacija u BiH jako ozbiljna, da svim dužnosnicima kažem kakva je situacija''.

Dodaje da situacija u BiH komplicirana i teška.

''Situacija u BiH je vrlo komplicirana, teška. Prijeti i može otići u destabilizaciju sigurnosne situacije. Došao sam ovdje da zatražim pomoć za BiH, da zatražim podršku. Naše su institucije blokirane, to je očigledno kršenje Daytonskog sporazuma''.

Džaferović je kazao da su se strasti smirile, ali država i dalje ne funkcionira.

''Sada živimo u nekoj vrsti situacije u kojoj su se strasti smirile, ali država ne funkcionira. Država mora da funkcionira, svaki nivo vlasti mora funkcionirati i ja tražim od EU da poduzme sve što može prema svima nama unutar BiH koji pravimo nered da BiH što prije profunkcionira''.

''Govorio sam i o sigurnosnoj situaciji, dobro je da je došlo do povećanog vojnog prisustva u BiH. Mislim da to vojno prisustvo treba da bude snažnije nego ovo koje danas imamo. Bolje je požar spriječiti nego požar gasiti''.

Također, Dom naroda PSBiH danas nije podržao prijedlog Denisa Bećirovića kojim bi se obavezalo Vijeće ministara BiH da prati politiku EU u mjerama spram ruske agresije na Ukrajinu. ZA je bilo samo 6 delegata iz FBiH.

''To su njihovi osobni stavovi. Neka cijeli svijet vidi s čim se mi ovdje suočavamo, ovdje ne možete sjediti na dvije stolice jer ovo je trenutak kada ginu i ljudi ubijaju se djeca. BiH je stala na pravu stranu povijesti zahvaljujući ranijim odlukama'', kazao je Džaferović, za N1.

Kopirati
Drag cursor here to close