Izbor predsjednika

Pauziranje Federacije: Tko je (ne)zaobilazan

Zastupnici Kluba SDA neće napustiti sjednicu, već će glasati protiv navedene odluke jer smatra da je to "dovođenje Federacije u nove blokade".
Vijesti / Politika | 28. 02. 2023. u 13:34 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pauzama je počela sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH nakon što su zastupnici SDA iznijeli stav da jedina točka dnevnog reda je Odluka o izboru predsjednika i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine nije donesena u skladu sa poslovnikom i zakonima.

Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) neće glasati za odluku po kojoj je predloženo da Lidija Bradara (HDZ BiH) bude predsjednica Federacije, a dvoje potpredsjednika Igor Stojanović (SDP BiH) i Refik Lendo (SDA), potvrdio je predsjednik Kluba SDA Mirsad Zaimović tijekom pauze na sjednici, te je naveo da za SDA nije problem što nisu dio većine, ali želi da se "ovako proste većine definirajzu u Ustavu kao uvjet da bi se formirala vlast".

''U tom slučaju mi bi pomogli ovoj većini da formira Vladu Federacije BiH. Samo smo protiv dvostrukih aršina kada su u pitanju klubovi naroda u Domu naroda PFBiH. Dakle, da definiramo - ukoliko je jedan klub nezaobilazan faktor odnosno politička stranka koja u jednom klubu ima 13 i više delegata onda su i ostali nezaobilazni. Ukoliko je zaobilazan faktor onda to trebamo definirati Ustavom i mi ćemo podržati takve izmjene da idemo u opoziciju. Znači da ne možemo koristiti Ustav prema potrebi, a upravo predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović tumači Ustav prema potrebi HDZ-a. Podržat ćemo da ako je u pitanju prosta većina da to ide u Ustav i idemo u opoziciju'', kazao je Zaimović.

Istaknuo je da zastupnici Kluba SDA neće napustiti sjednicu, već će glasati protiv navedene odluke jer smatra da je to "dovođenje Federacije u nove blokade".

''Naime, SDA optužuju da blokira procese, a blokiraju oni koji srljaju u donošenje političkih odluka oko kojih se moraju dogovoriti relevantni politički faktori. Sa ovakvim Ustavom SDA je nezaobilazan politički faktor u procesu formiranja vlasti'', naveo je Zaimović.

Mišljenja je da "SDA ima najreferentnijeg kandidata Refika Lendu za predsjednika FBiH".

''Mi smo mogli predložiti Lendu za predsjednika FBiH, a odlučili smo da to ne radimo. Držimo se svog stava da imenovanje predsjednika FBiH treba biti dio ukupnog političkog dogovora u kojem je SDA sa ovakvim ustavom nezaobilazan politički faktor'', rekao je Zaimović.

Iz Kluba SDA su kao razlog naveli da je u sazivanju ovog zasjedanja prekršen Poslovnik jer svim zastupnicima nije dostavljen uz poziv i potrebni prateći materijal, u ovom slučaju akt koji svjedoči o tome da Lidija Bradara, Refik Lendo i Igor Stojanović nisu međusobno postigli suglasnost o tome tko će od njih biti novi predsjednik, a tko dvoje potpredsjednika FBiH.

Predsjedavajuća Doma Mirjana Marinković Lepić tvrdi da je neosnovan zahtjev SDA o prekidu sjednice i sazivanju nove kad se steknu poslovnički uvjeti, no ipak je proglasila pauzu.

Poručio je da bi jedno od rješenja za formiranje vlasti u Federaciji BiH bilo ono da se izmijeni Ustav tako da se prostom većinom u Predstavničkom domu bira Vlada FBiH.

S druge strane, ukoliko dođe do glasovanja, iz SDP-a je poručeno kako su dogovorom sigurni u 55 ruku dok su NES, Stranka za bih i PDA odlučili podržati prijedlog da predsjednica Federacije BiH bude Lidija Bradara.

Kako doznajemo, ovo je navodno zadnja podrška ovih stranaka novoj većini u Federaciji.

Video: 4. vanredna/izvanredna sjednica Predstavničkog/Zastupničkog doma Parlamenta FBiH


 

Kopirati
Drag cursor here to close