Dodik i Srebrenica

Zastupnički dom: Odbijeni prijedlozi SDA

Prijedlog SDA nije dobio zeleno svjetlo jer je od 38 zastupnika njih 22 glasalo 'za' dok ih je 16 bilo 'protiv', tako da iako je bilo opće, nije bilo entitetske većine.
Vijesti / Politika | 23. 02. 2023. u 14:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije podržao prijedloge zastupnika SDA da bude dopunjen dnevni red današnje sjednice, budući da nije bilo entitetske većine zastupnika iz Republike Srpske.

Naime, zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović tražio je da se u dnevni red uvrsti točka koja se odnosi na odluke Vijeća ministara o imenovanjima rukovodstava u upravnim organizacijama BiH.

Pročitajte još

Na jutrošnjoj sjednici proširenog kolegija Zastupničkog doma dnevni red sjednice dopunjen je prijedlozima odluka o imenovanju članova Regulatorne komisije za električnu energiju BiH iz Federacije BiH i tajnika Zastupničkog doma, kao i prijedlozima za davanje suglasnosti za ratifikaciju dva međunarodna sporazuma.

U raspravi o zahtjevu zastupnika SDA Safeta Keša da se dnevni red današnje sjednice dopuni zahtjevom Tužiteljstvu BiH "da procesuira predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog izjava o Srebrenici", zastupnik Srpskog kluba Milan Petković je rekao da nitko ne spori pravo da se predlažu izmjene dnevnog reda, ali da se to pravo ne treba zloupotrebljavati i da se parlament ne treba baviti populizmom.

Prijedlog SDA nije dobio zeleno svjetlo jer je od 38 zastupnika njih 22 glasalo 'za' dok ih je 16 bilo 'protiv', tako da iako je bilo opće, nije bilo entitetske većine.

''Nije naš posao da vršimo pritisak na pravosudne organe jer vi vrlo jasno kažete, zahtijevamo od Tužiteljstva BiH", rekao je Nebojša Radmanović iz SNSD-a, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Zastupnik SNSD-a Milorad Kojić naveo je da su, prema Poslovniku, zastupnici dužni provoditi zakone i propise, te podsjetio da izmjene Krivičnog zakona BiH u vezi sa Srebrenicom koje je nametnuo nekadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko ''nikada nisu usvojene u Parlamentarnoj skupštini''.

"Tako da nismo dužni da to provodimo. To predstavlja direktno miješanje u rad pravosuđa. Ako otvorimo ovu temu, vršimo pritisak na Tužiteljstvo", rekao je Kojić i naglasio da će se, kao i ranije, zalagati za procesuiranje ratnih zločina.

Zastupnik SDS-a Mladen Bosić ocijenio je da predloženom dopunom dnevnog reda SDA pokušava podići svoj rejting, dok je Darko Babalj, također iz SDS-a, rekao da se ovim stvari vraćaju 10 godina unazad.

Zastupnici SDA predložili su da se dnevni red sjednice dopuni točkama koje se odnose na odluke Savjeta ministara o imenovanjima rukovodstava u upravnim organizacijama BiH i donošenje zaključka kojim se od Tužiteljstva BiH traži procesuiranje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog, kako je navedeno, "javnog negiranja genocida u Srebrenici".

Kopirati
Drag cursor here to close