Kraj koalicije?

Zadnje zajedničko dizanje ruku: Bradara za predsjednicu Federacije

Prema saznanjima portala Bljesak.info ovo je zadnja odluka za kojom će Stranka za BiH i Nezavisni evropski pokret podržati stranku ''trojke'' i HDZ-a BiH.
Vijesti / Politika | 28. 02. 2023. u 12:10 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjerenstvo za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, je većinom glasova odlučilo da uputi Prijedlog odluke o izboru predsjednika i dva dopredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Zastupničkome domu, kojom se za predsjednika Federacije BIH bira Lidija Bradara (HDZ BiH), iz reda hrvatskog naroda; a za dopredsjednike FBIH Refik Lendo (SDA), iz reda bošnjačkog naroda i Igor Stojanović (SDP BiH) iz reda srpskog naroda.

O ovome će glasati federalni zastupnici a zastupnici SDA tvrde kako sjednica nije zakazana u skladu sa zakonom.

Prema saznanjima portala Bljesak.info ovo je zadnja odluka za kojom će Stranka za BiH i Nezavisni evropski pokret podržati stranku ''trojke'' i HDZ-a BiH.

Prema nekim informacijama, NES je na sjednici Predsjedništva stranke potvrdio ovakvu odluku a isto su učinili i SBiH i PDA čime će podrška ovakvom sazivu u vrhu Federacije dobiti još devet ruku.

U međuvremenu, Stojanović je izjavio za Dnevni avaz kako je ''sve po planu i program''.

Video: 3. Vanredna/Izvanredna sjednica Predstavničkog/Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH

''Koalicija ima još jedan test i ja očekujem da ga položi onako kako ga je položila i kad su se birala rukovodstva Zastupničkog i Doma naroda. Očekujem da se glasa za Lidiju Bradaru, da ona bude izabrana za predsjednicu FBiH, a na narednoj sjednici da izaberemo i novu Vladu FBiH i Nermina Nikšića za premijera FBiH'', kazao je Stojanović.

Prema pisanju Avaza, okončano je i prikupljanje potpisa zastupnika nove parlamentarne većine, koji su i na ovaj način željeli podržati izbor nove Vlade FBiH. U Zastupničkom domu sa 98 zastupnika prikupljeno je više od 55 potpisa.

Naime, nakon što predsjednica i potpredsjednici FBiH dobiju certifikate Središnjeg izbornog povjerenstva BiH te dva dana za žalbe, predsjednica FBiH bi trebala predložiti novu Vladu FBiH, a blokadu takvom prijedlogu ponovo bi mogao predstavljati Lendo.

''Očekujemo da Refik Lendo neće dati suglasnost na imenovanje Vlade FBiH, pa ako će blokirati, postavlja se pitanje koju on većinu zastupa. Ako mi donesemo potpise i imamo većinu, onda on blokira uspostavu demokracije'', istaknuo je Stojanović.

Kopirati
Drag cursor here to close