Reakcija SDA

Opet se zakuhava: SDA poziva strance zbog Statuta Mostara

O sjednici se oglasio i mostarski gradonačelnik Mario Kordić koji je naveo kako je ''jučerašnja sjednica Gradskog Vijeća Grada Mostara protekla u demokratskom ozračju…''
Vijesti / Politika | 24. 02. 2023. u 12:35 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Odredbe Mostarskog sporazuma više su nego jasne i ne ostavljaju mjesta za bilo kakvo naknadno tumačenje'', objavio je Gradski odbor SDA Mostar povodom sjednice Gradskog vijeća na kojem nije došlo do pomaka u usvajanju i izmjeni Statuta Grada.

Mostarska SDA navodi kako se ''usuglašeni Statut Grada Mostara morao usvojiti već na prvoj sjednici novog saziva Gradskog vijeća, ali se to iz dobro poznatih političkih kuhinja uporno izbjegavalo, čak kad nije bilo nikakvog vidljivog razloga za opstrukciju''.

Navodi se kako se tijekom sjednice Gradskog vijeća Mostara ''na najvažnijoj točki za normalne odnose i funkcioniranje Grada Mostara, usvajanju Statuta Grada Mostara imalo priliku viditi odustajanje HDZ-a BiH od političkog Sporazuma koji je donesen i potpisan za Mostar''.

Zaokret

''Klub vijećnika HDZ-a nije glasao niti za jedan od prijedloga Statuta koje su dostavili u Stručnu službu vijeća, time ni za onaj koji su potpisali u Sporazumu za Mostar koji je produkt višegodišnjih teških pregovora da Mostar normalno funkcionira i da u njemu svi građani imaju jednaka prava. Kulminacija ovakve dvolične politike dogodila se na sjednici Gradskog vijeća, kada je valjda svima trebalo biti jasno da se ne želi provesti dogovoreno, a Mostar konačno izvući iz zone pravne i političke nesigurnosti. Ponašanje određenih političkih subjekata, u smislu praktičkog blokiranja usvajanja Statuta, sada je potpuno jasno, ali je ovo ujedno i pravi test kredibilnosti najviših predstavnika međunarodne zajednice i diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini'', navodi mostarska SDA.

Dodaju kako se vidio ''veliki zaokret u stavovima, grubo kršenje dogovora, neprincipijelnost, spremnost na daljnju neizvjesnost i podjelu, vraćanje političkih procesa u Mostaru 15 godina unazad na početak što nakon ovakvih postupaka stoji u potpunosti na odgovornosti HDZ-u''.

''Ovakvim postupanjem HDZ, koji se voli istaknuti kao nositelj europskih vrijednosti, u što samo oni vjeruju, narušio je i u potpunosti obesmislio i integritet i ugled međunarodnih predstavnika koji su bili dio procesa pregovora i konačnog političkog dogovora za Mostar i potpisnici istog: Nj.E. Eric Nelson, Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Johann Sattler, Šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini,  Nj.E. Matthew Field, Veleposlanstvo Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini, Valentin Inzko Ured visokog predstavnika, Kathleen Kavalec, OSCE Misija u Bosni i Hercegovini. Ukoliko garanti ovog sporazuma iz međunarodne zajednice ostanu nijemi na nove opstrukcije i blokade, onda će biti posve jasno kakva se politika vodi, za čije ciljeve i kakve namjere'', navodi SDA koja poziva ''na ponovnu veliku pažnju međunarodnih predstavnika na ovo djelovanje''.

Reagiranje stranaca

Ističu kako će posebno važno biti postupanje i reakcija međunarodnih predstavnika potpisnika Sporazuma za Mostar, ''na djelovanje HDZ-a koji je u potpunosti pogazio utjecaj i integritet spomenutih predstavnika najrelevantnijih institucija zapadnog svijeta u slučaju Mostara''.

''Sve strane, pa i međunarodni predstavnici u svim prilikama su dogovor za Mostar predstavljali kao historijski u odnosima u Mostaru i kao uspjeh domaće politike da na temelju kompromisa rješava problem koji je već tada imao velike razmjere u međunarodnoj zajednici. Sadržaj rasprave u Gradskom vijeću nažalost je još jednom pokazao pogubnost razjedinjenih stavova probosanskih političkih stranaka, koje na ovaj način samo stvaraju sve širi prostor za djelovanje onih kojima jedinstveni Mostar je tek fraza, iza koje se krije želja za nacionalnom dominacijom i ekskluzivnošću'', navodi se u priopćenju mostarskog ogranka SDA.

Pozvali su sve političke subjekte u Gradskom vijeću Grada Mostara, te sve druge političke opcije, kao i cjelokupnu bosanskohercegovačku političku javnost, ''da se ponovo fokusira na problem političke krize u Mostaru, koja traje već duže vrijeme, iako nas neki žele uvjeriti da je to samo dio navodne demokratske rasprave''.

Trgovačke koalicije

''Ono što možemo obećati građanima Mostara je da nećemo odustati od svojih proklamiranih ciljeva, bez obzira na stavove drugih političkih subjekata i eventualne pritiske. Očekujemo da se Sporazum za Mostar ispoštuje i da međunarodni predstavnici promatraju Mostar u svjetlu nužnog provođenja dogovora kojeg smo svi zajedno potpisali kako bi spriječili pogoršanje odnosa i nove probleme i blokade. Nadamo se, da se s djelovanjem koja će poduzeti relevantni međunarodnih predstavnici neće odugovlačiti i stavljati na stranu zagovaranja drugačijih postupaka u vezi sa odrednicama Sporazuma od onih koje smo svi zajedno dogovorili i potpisali i imamo zajedničku odgovornost da provedemo'', navodi SDA Mostar koja tvrdi da ''poštuje dogovor i on je bio temelj relaksacije ukupne političke i društvene atmosfere u Mostaru i šansa za novi demokratski početak''.

''U suprotnom djelovanju HDZ-a odgovornost za stanje u Mostaru, ukupne odnose i mogućnost normalnog funkcioniranja grada leži isključivo na njima. Bez obzira na sve, GO SDA Mostara ne namjerava odustati od svoje primarne ideje, borbe za Grad Mostar po mjeri svih njegovih građana i naroda, te ostalih. Ne želimo biti dio nikakvih novih 'trgovačkih' koalicija ili odustajati od davno dogovorenih i što je najvažnije potpisanih principa koji su trebali pomoći Gradu Mostaru da izađe iz začaranog kruga beskrajnih kriza i profunkcionira kao normalan, multietnički grad'', naveo je Gradski odbor SDA Mostar.

Pročitajte još

Ispravan put i novac

O sjednici se oglasio i mostarski gradonačelnik Mario Kordić koji je naveo kako je ''jučerašnja sjednica Gradskog Vijeća Grada Mostara protekla u demokratskom ozračju i konstruktivnim prijedlozima, s jasnim opredjeljenjem za donošenje Statuta koji će biti na dobrobit svih žitelja Mostara''.

''Siguran sam kako je ispravan put na jednoj od sljedećih sjednica usuglasiti kvalitetan i funkcionalan Statut za europski  Mostar'', naveo je Kordić.

Reagirao je i HRS navodeći kako će sjednica biti upamćena po propuštenoj prigodi izmjene Statuta grada, ''gdje je SDA podržala HDZ-ov prijedlog, a HDZ bio suzdržan za svoj prijedlog''

Odbijanje Statuta, naveli su iz HRS-a, ''nije čudno ako se malo dublje zagrebe ispod površine, jer se sve vrti oko novca''.

Podsjećamo, na sjednici su se našla dva prijedloga Statuta HDZ-a BiH, po jedan SDA i SDP-a BiH, kao i zastupnice Adele Gosto.

Ni jedan od tih prijedloga nije dobio dovoljnu dvotrećinsku većinu. HDZ BiH bio je suzdržan oko svih prijedloga. SDA je pak glasovao za svoj, ali i prvi prijedlog HDZ-a BiH, koji je bio identičan njegovu.

Kopirati
Drag cursor here to close