Fatmir Alispahić

Otvoreni poziv: Bošnjački dužnosnici pozvani da se naklone u Vitezu i pokaju

''Dosad ni jedan bošnjački dužnosnik nije otišao ni na jedno mjesto masovnog zločina nad hrvatskim civilima, od Grabovice do Viteza, a očekuje se da drugi suosjećaju sa žrtvama Srebrenice, Kapije, Ahmića ili Markala'', napisao je Alispahić.
Vijesti / Politika | 06. 06. 2023. u 09:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Fatmir Alispahić uputio je otvoreni ''poziv bošnjačkim dužnosnicima da 10. lipnja prisustvuju komemorativnom obilježavanju 30. godišnjice zločina Armije RBiH nad hrvatskom djecom u Vitezu''.

''Ubojstvo tri djevojčice i pet dječaka na dječjem igralištu najmonstruozniji je zločin Armije RBiH, koji do danas u kolektivnoj svijesti Bošnjaka i bh. patriota nije označen kao mjesto sramote, pokajanja i katarze. I to tim prije što za ovaj zločin do danas nitko nije odgovarao! Dosad ni jedan bošnjački dužnosnik nije otišao ni na jedno mjesto masovnog zločina nad hrvatskim civilima, od Grabovice do Viteza, a očekuje se da drugi suosjećaju sa žrtvama Srebrenice, Kapije, Ahmića ili Markala. Bošnjački dužnosnici dužni su da konačno prisustvuju komemorativnom obilježavanju, da se poklone žrtvama i poruče da se bošnjački narod kaje zbog zla koje je počinjeno u njegovo ime'', napisao je u pozivu Alispahić.

U pozivu navodi kako je ''uporno ignoriranje i Grabovice, i Trusine, i Viteza - dobiva neprijatnu dimenziju šutnje i odobravanja''.

''Zbog toga, bošnjačka poruka pokajanja mora biti hrabra, glasna i jasna - a 30. godišnjica zločina nad djecom u Vitezu upravo je povod da se takva poruka pošalje'', naveo je Alispahić koji tvrdi da je ''prvi Bošnjak koji je sa svojom djecom otišao u Grabovicu i poklonio se žrtvama''.

Video: 30 godina od zločina Armije RBiH nad djecom u Vitezu

Podsjećamo, 10. lipnja 1993., u mjestu Podgradina pored Viteza, ubijeno je osmero djece hrvatske nacionalnosti. Njih je pogodila granata koja je došla s položaja koji je držala Armija RBiH, s obzirom na to da na tom području nije bilo hrvatsko-srpskih sukoba. Djeca su poginula na igralištu, tijekom igre, a za ovu tragediju, koja se dogodila dok je trajalo primirje HVO-a i Armije RBiH, nitko nije odgovarao. Na mjestu nesreće poginulo je petero djece, a troje je preminulo u bolnici. Ostalih šestero djece je ranjeno.

Taj dan su poginuli Sanja Garić, (1975.), njen brat Milan Garić (1981.), Dragan Ramljak (1978.), Dražen Čečura (1978.), Boris Antičević (1983.), Sanja Križanović (1978.), Augustina Grebenar (1984.) i njen brat Velimir Grebenar (1981.).

Kopirati
Drag cursor here to close