Premijer RH

Plenković: Ne znam ništa o tome da je Armija BiH raketirala izbjeglice u Oluji

Prema njegovoj ocjeni, ''ta mini ili kvaziregionalna proširena jurisdikcija je Hrvatskoj neprihvatljiva'', navodi agencija Hina.
Vijesti / Politika | 02. 06. 2022. u 21:02 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas kako ne zna ništa o mogućnosti da je Armija Bosne i Hercegovine odgovorna za raketiranje izbjeglica u Oluji i da ne zna otkud potiče ta informacija, naglasivši da je za Hrvatsku neprihvatljiva ''kvaziregionalna proširena jurisdikcija'' kojom se Tužiteljstvo Srbije proglašava nadležnim za djela na teritoriji Hrvatske.

''Mi govorimo o informaciji koju imamo o tome da se nešto poduzima u Srbiji, mi govorimo o politici Beograda tj. njihovog tužiteljstva da sebe proglašava nadležnim za navodna kaznena djela koja su se zbila na teritoriji druge države i počinjena od državljana druge države. To je ono što govorimo stalno'', rekao je Plenković u Osijeku.

Prema njegovoj ocjeni, ''ta mini ili kvaziregionalna proširena jurisdikcija je Hrvatskoj neprihvatljiva'', navodi agencija Hina.

''To smo rekli puno puta i od 2018. godine bili su razgovori na razini ministara pravosuđa. Hrvatska je dala nekoliko inicijativa, ali se Srbija oglušila na taj dijalog i nije poduzela ništa'', dodao je Plenković.

On je istaknuo da Hrvatska ima mehanizme i štiti nacionalne interese ''vrlo čvrsto, smireno, bez nekakvog velikog uzbuđenja''.

Agencija Hina podsjeća da je Tužiteljstvo za ratne zločine u Beogradu podiglo optužnicu ''protiv četiri visoka časnika Hrvatske vojske zbog navodnih ratnih zločina'', optužujući ih da su u operaciji Oluja 7. i 8. kolovoza 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada.

U tom raketiranju, prema navodima iz optužnice, ubijeno je 13 osoba, među kojima šestero djece, a ranjene su 24 osobe.

Komentirajući sastanak Državnog tužiteljstva (DORH) i Vlade o optužnicama za hrvatske pilote, za koji je glavna državna tužiteljica Zlata Hrvoj Šipek na saslušanju pred saborskim Antikorupcijskim vijećem u srijedu rekla da je dogovoren, Plenković je rekao kako je normalno da se u slučaju važnih tema za zaštitu nacionalnih interesa obave konzultacije.

''Normalno je da obavimo konzultacije i vidimo ima li možda DORH svojim kanalima neke informacije koje su bitne vladi da zauzme stavove'', rekao je Plenković, ali nije otkrio kada će biti održan taj sastanak.

Kopirati
Drag cursor here to close