Komentari vijećnika

Dvije vlasti u Mostaru: Tko pali svjetlo?

Mostarski vijećnici imaju različita mišljenja. Od toga da je gradonačelnik prekršio zakon do toga da predsjedatelj Gradskog vijeća prekoračuje svoje ovlasti.
Vijesti / Politika | 26. 05. 2023. u 10:45 S. Bošnjak | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Politička drama oko osvjetljenja Starog mosta u Mostaru pokazala je nesklad politike u Gradskom vijeću odnosno šum u komunikaciji na relaciji Grad – Gradsko vijeće koje prerasta u viši politički sukob. Uz to, unatoč pričama kako je Mostar primjer drugima u BiH, pokazalo se grad na obalama Neretve još nije sazrio da provede ono čega su mu puna usta.

Sijevanje kritika

Naime, zahtjev Hrvatske republikanske stranke (HRS) da se u sklopu proslave dvostruke krune HŠK Zrinjski osvijetli i Stari most u bojama kluba dobio je suglasnost mostarskog gradonačelnika Maria Kordića. Potom je HRS potvrdio kako su podmirili sve obveze kako bi se to ispunilo, nakon čega predsjedatelj Gradskog vijeća, Salem Marić, izdaje službeno priopćenje u kojem kaže kako se ta odluka neće provesti čime je ''oborio'' odluku gradonačelnika.

Potom su sijevale kritike na sve strane. Od toga od kud nekome pravo da na mostarski most stavlja simbole kluba do toga da je ispalo da gradonačelnik ne upravlja gradom ni gradskim agencijama.

Mostarski vijećnici pak imaju različita mišljenja. Od toga da je gradonačelnik prekršio zakon do toga da predsjedatelj Gradskog vijeća prekoračuje svoje ovlasti.

Neovisna vijećnica u Gradskom vijeću Grada Mostara, Boška Ćavar, kaže za Bljesak.info kako se čini da svatko radi što hoće.

Zabava za građane

''Zakonski, Marić nije mogao to provesti. Meni je jednostavno to zabava za građane i Grad Mostar. Trebalo se dozvoliti da se osvijetli Stari most jer su igrači to zaslužili jer su dvostruki prvaci. Ako je jedinstven grad, to treba dozvoliti, a zbog tih političkih igara pojedinima bi trebalo zabraniti da govore'', rekla je Ćavar.

Napominje kako je osvjetljenje u nadležnosti Agencije Stari grad koja djeluje po odluci gradonačelnika.

''Nisam previše to iščitavala jer mi je puna kapa politikantstva. Neka svi mašu zastavama, pale i vesele se i neka se konačno bave bitnim pitanjima za građane'', kaže Ćavar.

SDA-ov vijećnik Adil Šuta kaže, pak, kako mostarski gradonačelnik nema nikakve ovlasti da dozvoli osvjetljenje.

''Gradonačelnik nema nikakve ovlasti da odlučuje o takvim stvarima, između ostalog i osvjetljenju Starog mosta. Gradonačelnik je prije dvije godine sam donio odluku u ime Vijeća za koju Vijeće uopće nije glasalo, tako da mu nitko ne daje za pravo da donosi odluke u ime Grada bez Vijeća'', kaže Šuta.

Marić je, podsjetimo, rekao kako je gradonačelnik nasjeo na provokaciju te ga je pozvao da ''obustavi Odluku''. Potom je poručio da i bez toga, osvjetljenja mosta neće biti.

''Ova Odluka o osvjetljavanju Starog mosta neće biti provedena, te molim sve predstavnike građana u Mostaru, da težimo da gradimo i uspostavljamo nove odnose, temeljenje na međusobnom razumijevanju bolnih stvari i postižemo zajedničko povjerenje'', priopćio je Marić.

Dopredsjedatelj Gradskog vijeća, Ivan Zelenika (HDZ BiH), kaže je iz Odluke jasno vidljivo tko je nadležan za što.

Marić prekršio odluku

''To nam govori da je Salem Marić zaboravio da sjedi u Gradskom vijeću, a ne centrali SDA. Predsjednik Gradskog vijeća je s Odlukom uradio to što je uradio, a Vijeće je donijelo tu odluku na čijem je on čelu. Znači, Marić je prekršio odluku za koju je on glasao. Salem Marić nema pravo i ne može utjecati na izvršenje Odluke, odnosno ne bi trebao, ali evo očito da može'', kaže Zelenika za Bljesak.info i dodaje kako ''treba vidjeti odgovornost Agencije Stari grad koji je bio dužan postupiti po gradonačelnikovoj odluci''.

''Jasno u Odluci piše tko daje suglasnost i da Agencija ne može bez gradonačelnika izvršiti osvjetljenje Starog mosta, a to što pojedini žele da nema ni Zrinjskog ni Hrvata u Mostaru to je njihov problem kao i to što čitaju odluku kako njima odgovara'', kaže Zelenika.

Iz Agencije je pak za Bljesak.info rečeno, nakon što je donesena odluka, da će ''postupati po Zahtjevu kada ga dobiju, što je uobičajena procedura'' te će ''postupati po Odluci''.

No, direktor Agencije, Miralem Fajić, nakon svega, nije želio govoriti o ovome optuživši medije da miješaju pravne pojmove.

Iz Agencije bez komentara

''Odluka o načinu i uvjetima osvjetljavanja je donesena 2021., a ovo nije odluka. Vi pogrešnu pravnu terminologiju upotrebljavate. Ja nemam više šta komentirati. Doviđenja. Prijatno'', rekao je Fajić za Bljesak.info odbivši pojasniti što se dogodilo.

No, podsjetit ćemo kako je gradonačelnik Mostara Mario Kordić donio u travnju 2021. godine Odluku o načinu obasjavanja objekata u vlasništvu Grada Mostara kojom se utvrđuje način obasjavanja navedenih objekata u komercijalne svrhe, a u cilju obilježavanja određenih datuma i događaja od značaja za Grad, državu BiH, te značajnih svjetskih događaja.

Temeljem Odluke, ''zahtjevi zainteresiranih pravnih osoba, domaćih i međunarodnih institucija, predstavništava pojedinih država i drugih osoba, za obasjavanje objekata koji su Odlukom Komisije za nacionalne spomenike od 8. srpnja 2004. godine proglašeni nacionalnim spomenikom BiH, podnose se Agenciji ''Stari grad'' Mostar. Zaprimljeni zahtjevi se zatim prosljeđuju gradonačelniku na davanje prethodne pismene suglasnosti. Nakon dobivanja pismene suglasnosti, postupak obasjavanja objekata zainteresirane osobe direktno ugovaraju s isporučiteljem usluga, na vlastiti trošak, putem Agencije''.

Gradonačelnik Kordić je pak, nakon HRS-ova zahtjeva i Marićeve poruke da neće ići, priopćio kako ''Zrinjski i Stari most ne zaslužuju biti tema populistima iz HRS-a i SDA'' te naveo kako je procedura takva da ''gradonačelnik odobri zahtjev o istome se informira podnositelj zahtjeva i Agencija za Stari grad''.

Populizam i neznanje

''HRS je sukladno tome trebao u svojoj organizaciji izvršiti projekciju, a sve ostalo je klasični populizam, koji je njima najčešće jedini alat. Agencija za Stari grad dobije informaciju no nije ona organizator ni izvođač osvjetljenja'', naveo je Kordić, koji je ranije rekao kako nije zadovoljan radom Agencije i da nitko nema pravo svojatati Stari grad i Stari most.

Silvio Bubalo, vijećnik HRS-a, kaže kako su optužbe za populizam prikrivanje neznanja.

''Vladajući kada ne znaju kako riješiti određeni problem, oporbu nazivaju populistima a mi njih jednostavno možemo nazvati neznalicama jer ne znaju tumačiti i čitati odluke'', rekao je Bubalo.

Adela Gosto, vijećnica Prve mostarske partije, stala je uz Marićevu ''odluku''.

''Koliko sam upućena, predsjednik Gradskog vijeća je rekao istinitu činjenicu, a to je da se gradonačelnik pozvao na članove koji mu ne daju za pravo odluku za osvjetljavanju Starog mosta. Tako da odluka koju je on sam donio mu ne daje to pravo i to je problem. Gradsko vijeće je jedino koje može dati suglasnost za osvjetljenje Starog mosta. A zašto se nije osvijetlilo, to nije spriječio Marić nego HRS koji je podnositelj zahtjeva, tako da je to njihov problem'', kaže Gosto.

Navodi kako je za nju ovo ''samo prepucavanja HDZ-a i HRS-a''.

''Žao mi je što se mladost na ovaj način iskorištava. Gradonačelnik je na svoju ruku donio odluku koja mu ne daje za pravo da upravlja time. Ono što je Marić rekao je činjenica da on to jednostavno nije mogao uraditi. Agencija Stari grad samo daje suglasnost, a ne osvjetljava jer kad se Stari most osvjetljava svi to rade sa različitim firmama'', rekla je.

Paralelna vlast

Dopredsjedatelj Vijeća, Velibor Milivojević (SNSD), kaže za Bljesak.info kako proslava uspjeha gradskog kluba ne bi trebala biti problem.

''To nam govori ono što je naša svakodnevnica i da nitko od nas nije nadišao sebe i da ne može prihvatiti uspjeh drugog, da ga doživi, izdigne se iznad nacionalnog i da to doživi kao uspjeh svih nas. Za mene je uspjeh oba kluba jako bitan i kao Mostarcu drago mi je da oba kluba rade velike iskorake i uspjehe u tom svijetu. Nemam problem da uspjeh oba kluba bude proslavljen na adekvatan način u cijelom Mostaru jer mislim da je svaki njihov uspjeh, uspjeh svih nas'', rekao je Milivojević.

Bubalo kaže kako je iz ovog slučaja vidljivo kako se u Mostaru vodi paralelna vlast.

''Napokon u Gradu postalo svima jasno da imamo dva gradonačelnika, jednog izabranog legalno kroz Gradsko vijeće, a drugog koji sam sebe tako proglasio. Najviše me žalosti činjenica da najbolji pravni stručnjaci iz dvije vladajuće stranke apsolutno ne znaju čitati i tumačiti odluku. Odluka je sasvim jasna. Ona kaže da gradonačelnik daje suglasnost a postupak obasjavanja objekata dogovara se s isporučiteljem usluga odnosno putem agencije Stari grad. Put je vrlo jednostavan – gradonačelnik daje suglasnost, agencija izvršava i ispostavlja račun. Svatko tumači odluku kako želi. Ovaj put smo utvrdili da imamo paralelnu vlast i treba vidjeti tko će snositi odgovornost jer uz suglasnost gradonačelnika, Agencija nije uradila ono što joj je naloženo'', kaže Bubalo.

Zahtjev za osvjetljenjem upalio je neke stare politike vatre kojih su se, čini se, zasitili građani koji muku muče s egzistencijalnim problemima. Proslava dvostruke krune HŠK Zrinjski prošla je bez izgreda. Politika bez njih očito ne može.

Kopirati
Drag cursor here to close