Šuplja priča

Ništa od Statuta Mostara: Vijećnici glasovali protiv svojih prijedloga

Nije usvojen nametnuti Statut od visokog predstavnika niti bilo koja njegova izmjena.
Vijesti / Politika | 23. 02. 2023. u 16:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijedlog HDZ-a iz Mostarskog sporazuma o Statutu nije dobio potrebnu većinu u Gradskom vijeću jer je suzdržanih bilo 22, među kojima i vijećnici HDZ-a.

Prijedlog Koalicije za Mostar također nije dobio podršku.

Odluka kojoj se usvaja prijedlog SDP-a dobio je samo pet glasova.

Novi prijedlog HDZ-a BiH s dopunom nije dobio niti jedan glas 'za'.

Prijedlog vijećnice Adele Gosto dobio je osam glasova 'za'.

Gradsko vijeće nije se moglo dogovoriti kako glasovati o prijedlozima izmjena Statuta kako su pristizali u Gradsko vijeće pa se dosta rasprave vodilo o tome na koji način glasovati.

Gradsko vijeće trebalo je prvo usvojiti Statut koji je 2004. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown, a zatim i izmjene Statuta sukladno "Mostarskom sporazumu", koji su 2020. godine potpisali predsjednici SDA i HDZ-a BiH.

Video: Ništa od sporazuma

Međutim, u pripremi današnje sjednice Povjerenstvo za Statut, pravne akte i nadzor zakonitosti Gradskog vijeća nije postiglo dogovor o jedinstvenom prijedlogu izmjena Statuta, pa su se pred vijećnicima našla četiri različita prijedloga: prijedlog SDA, prijedlog SDP-a BiH i dvije varijante prijedloga HDZ-a BiH.

Vijećnici SDA su tijekom rasprave inzistirali da se izmjene Statuta usvoje u onom obliku kako je definirano "Mostarskim sporazumom", dok su ostali vijećnici tražili da se o prijedlozima izmjena Statuta raspravlja u formi nacrta kako bi se dobio jedinstven dokument koji bi imao potporu većine gradskih vijećnika.

Nakon višesatne rasprave predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić stavio je na glasanje sve prijedloge, ali ni jedan nije dobio potrebnu većinu.

Ružna poruka

"Imajući na umu ozbiljnost pripreme i vremena koje je proteklo, od 2010. godine do danas, koliko se radilo na Statutu uz pomoć predstavnika međunarodne zajednice, koji su bili supotpisnici ili svjedoci sporazuma koji je potpisan između HDZ-a BiH i SDA 2020. godine. Nadam se da ćemo ispoštovati njihovu pomoć, ali i pomoć predsjednika stranaka, Čovića i Izetbegovića, kao i moje malenkosti i predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Slavena Zeljke i to je ono za što ću se zalagati do kraja" kazao je u izjavi za novinare u jednoj od pauza zasjedanja predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić.

Dodao je kako se ne usvajanjem izmjena Statuta "šalje ružna poruka prema međunarodnoj zajednici i prema građanima".

Želja gradonačelnika Mostara Marija Kordića je, kako je rekao, da se donese Statut koji neće biti potrebno mijenjati dugo godina.

"Moj osobni prijedlog, želja, iako nisam direktni sudionik rasprave, niti glasam za Statut, je da upravo na fonu današnje diskusije, kroz koju smo vidjeli da su moguće i potrebne izvjesne korekcije prijedloga statuta iz "Mostarskog sporazuma", na fonu dvije godine uspješnog rada u Gradskom vijeću Mostara, te na fonu povjerenja koje smo stekli jedno prema drugima, a za dobrobit ovog grada već na sljedećoj sjednici napravimo izvjesne amandmane, usuglasimo pristojan, dobar, možda najbolji statut i konačno, po prvi put u Mostaru donesemo statut kojega neće biti potrebno dugo godina mijenjati" kazao je Kordić.

Dodao je kako je Statut Grada jednim dijelom politički dokument.

"Iako je statut nekog grada nesporno politički dokument jednim dijelom, prvenstveno bi trebao biti akt kojim se definira upravljanje gradom. Kada je potpisan "Mostarski sporazum" 2000. godine, ovaj dokument koji danas imamo bio je dio tog sporazuma i donesen je u atmosferi gdje je trebalo donijeti dva izborna zakona i u takvoj atmosferi su akteri tadašnje priče imali potrebu osigurat se da, ako bude izbor gradonačelnika ovakav ili onakav, kroz izmjene Statuta Grada Mostara postoje nekakvi mehanizmi. Mislim da je to u tom trenutku bilo loše" kazao je Kordić.

HRS protiv izmjena Statuta, NES poziva na kompromis

Vijećnik HRS-a Slaven Bevanda istaknuo je kako neće podržati HDZ-ov prijedlog o izmjenama i dopunama Statuta iz 2021. godine.

"Prijedlog HDZ-a iz 2021. godine potpuno je isti kao i prijedlog SDA i to je prijedlog na tragu njihovog sporazuma. Nećemo ga podržati jer smatramo da je protustatutaran i protuzakonit. U tom prijedlogu imate odredbe gdje se komisijama za gradska područja daje isključivo pravo da oni daju suglasnost na donošenje prostornih planova, daje im se ovlast da zapošljavaju ljude, a to je suprotno zakonu o državnim službenicima i postojećem statutu i tako dalje. Mislim da je se izašlo iz okvira onoga što je nama naredio Ustavni sud svojom odlukom i mislim da to nije dobro za grad", kazao je Bevanda.

Potrebno postići kompromis

"Mostarski sporazum" sadrži dva dijela, a u dijelu koji se odnosi na izmjene Statuta postoji potpis pet predstavnika međunarodnih institucija i upravo to je razlog zbog čega moramo inzistirati da se usvoje izmjene Statuta u izvornoj formi kako su tu potpisane. Mislim da je to korak naprijed za grad i građane Mostara. Bitno je naglasiti da ono što u ovom trenutku možda štiti Bošnjake, Srbe i ostale, vrlo je vjerojatno da će za godinu dana možda štititi i hrvatski narod i zato mislim da je potrebno naći kompromis, a vjerujem i da su u Klubu HDZ-a spremni na to" kazao je Kljako.

Predsjednik Kluba Hrvata u Gradskom vijeću Vlatko Marinović kazao je kako taj klub zahtejva modernizaciju i ozbiljan iskorak prema punoj funkcionalnosti Gradske uprave Mostara.

"Prihvaćamo činjenicu da je Grad Mostar specifična jedinica lokalne samouprave, ali sve ono što dopušta zakonom i načelima lokalne samouprave u Federaciji BiH je upravo ono na čemu mi temeljimo vlastiti prijedlog. Tražimo usklađivanje sa zakonom, ubrzanje određenih proceduralno-pravnih, tehničkih postupaka unutar Gradske uprave i Gradskog vijeća Mostara, a to možemo napraviti samo uz ozbiljne izmjene i dopune Statuta", kazao je Marinović.

Kopirati
Drag cursor here to close