Povijesni dokument za bolje sutra

Kordić se oglasio o Statutu

''Dvije godine uspješnog rada Gradskoga Vijeća i međusobno uvažavanje svih vijećnika, jamstvo su kako će do dogovora sigurno doći i kako ćemo donijeti ovaj povijesni dokument za bolje sutra'', napisao je Kordić.
Vijesti / Flash | 24. 02. 2023. u 12:11 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Uvjeren sam kako će Mostar dobiti Statut za dobrobit svih žitelja'', napisao je na svom Facebook profilu gradonačelnik Mostara Mario Kordić, komentirajući kako je jučerašnja sjednica Gradskog Vijeća Grada Mostara protekla u demokratskom ozračju i konstruktivnim prijedlozima.

Sjednica je kaže protekla ''s jasnim opredjeljenjem za donošenje Statuta koji će biti na dobrobit svih žitelja Mostara''.

''Siguran sam kako je ispravan put na jednoj od sljedećih sjednica usuglasiti kvalitetan i funkcionalan Statut za europski Mostar. Dvije godine uspješnog rada Gradskoga Vijeća i međusobno uvažavanje svih vijećnika, jamstvo su kako će do dogovora sigurno doći i kako ćemo donijeti ovaj povijesni dokument za bolje sutra'', napisao je Kordić.

Podsjetimo, na 30. sjednici Gradskog vijeća  na kojoj se raspravljalo o Statutu, prijedlog HDZ-a iz Mostarskog sporazuma o Statutu nije dobio potrebnu većinu u Gradskom vijeću jer je suzdržanih bilo 22, među kojima i vijećnici HDZ-a.

Prijedlog Koalicije za Mostar također nije dobio podršku. Odluka kojoj se usvaja prijedlog SDP-a dobio je samo pet glasova.

Novi prijedlog HDZ-a BiH s dopunom nije dobio niti jedan glas 'za'. Prijedlog vijećnice Adele Gosto dobio je osam glasova 'za'. Gradsko vijeće nije se moglo dogovoriti kako glasovati o prijedlozima izmjena Statuta kako su pristizali u Gradsko vijeće pa se dosta rasprave vodilo o tome na koji način glasovati. Gradsko vijeće trebalo je prvo usvojiti Statut koji je 2004. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown, a zatim i izmjene Statuta sukladno "Mostarskom sporazumu", koji su 2020. godine potpisali predsjednici SDA i HDZ-a BiH.

Međutim, u pripremi današnje sjednice Povjerenstvo za Statut, pravne akte i nadzor zakonitosti Gradskog vijeća nije postiglo dogovor o jedinstvenom prijedlogu izmjena Statuta, pa su se pred vijećnicima našla četiri različita prijedloga: prijedlog SDA, prijedlog SDP-a BiH i dvije varijante prijedloga HDZ-a BiH. Vijećnici SDA su tijekom rasprave inzistirali da se izmjene Statuta usvoje u onom obliku kako je definirano "Mostarskim sporazumom", dok su ostali vijećnici tražili da se o prijedlozima izmjena Statuta raspravlja u formi nacrta kako bi se dobio jedinstven dokument koji bi imao potporu većine gradskih vijećnika.

Nakon višesatne rasprave predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić stavio je na glasanje sve prijedloge, ali ni jedan nije dobio potrebnu većinu.

U izjavi za novinare u jednoj od pauza zasjedanja predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić rekao je kako se ne usvajanjem izmjena Statuta "šalje ružna poruka prema međunarodnoj zajednici i prema građanima".

Kordić je pak rekao kako mu je želja da se donese Statut koji neće biti potrebno mijenjati dugo godina.

Kopirati
Drag cursor here to close