Gradsko vijeće

Statut grada Mostara: Detalji rasprave - odlikaši, komisije, Mostarski sporazum

''Zbog udaljenosti političkih stavova pogotovo aktera koji se pozivaju na (Mostarski) sporazum ne znam hoćemo li imati odgovarajuću većinu'', rekao je Bevanda.
Vijesti / Politika | 23. 02. 2023. u 13:05 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom rasprave o mostarskom Statutu, vijećnik HRS-a, Slaven Bevanda, predsjedatelj povjerenstva za Statut i pravne akte, rekao je kako su prijedloge zaprimili prije dvadesetak dana.

''Imamo prijedlog SDP-a i dodatni drugi prijedlog HDZ-a i dopunu toga drugog prijedloga. U ovome trenutku imamo četiri prijedloga. Od toga je jedan Koalicije za Mostar, jedan SDP-a i dva HDZ-a s dvije varijante nekih rješenja'', rekao je i dodao kako se na odboru nije postigla suglasnost.

Pročitajte još

Čudno glasovanje

''Zbog udaljenosti političkih stavova pogotovo aktera koji se pozivaju na (Mostarski) sporazum ne znam hoćemo li imati odgovarajuću većinu'', rekao je Bevanda i dodao kako će se po ovoj točki imati četiri glasovanja.

''Način glasovanja će biti čudan'', rekao je.

Za početak rasprave, Salem Marić predsjedatelj Vijeća rekao je kako od 16. rujna 2009. traje proces izmjena Statuta Grada Mostara te iščitao kronologiju vezanu za gradski Statut.

Vlatko Marinović, vijećnik HDZ-a BiH, rekao je kako je predsjedatelj Marić održao jedan sat povijesti koji je obilovao ''privatnim tumačenjem određenih odredbi potpisanog Mostarskog sporazuma''.

''Takav politički sporazum u stvarnosti, u praksi, ne postoji'', rekao je Marinović i dodao kako je HDZ dostavio nacrtni oblik Statuta.

''S ovim prijedlogom potvrđujemo da smo protiv bilo kakvih podjela, protiv podizanja tenzija, protiv disfunkcionalnosti u radu Gradskog vijeća i zalažemo se za moderan grad i Statut utemeljen za zakonu. Inzistiramo na nacrtnom obliku koji bi bio upućen u javnu raspravu'', rekao je Marinović.

Podjele

Dodao je kako su u njihovu prijedlogu proširene izravne ovlasti gradonačelnika na temelju Zakona lokalne samouprave Federacije BiH.

''Izmijenjena je odredba da Gradska uprava može imati samo šest odjela'', rekao je i dodao kako određene odredbe u praktičnom smislu svrsishodne u praktičnom radu.

Dodao je da je dodan članak o imovini grada što do sada nije tretirano, ured interne revizije te sedam potpuno novih poglavlja od kojih su neki - mjesna samouprava, odnos grada i građana…

''Naglasak kluba HDZ-a BiH ni u jednom trenutku nije bio na podjelama već upravo suprotno. Podjele grada nastaju dajući nezakonite ovlasti bilo kakvim povjerenstvima Grada Mostara. Ne možete naći nikako zakonito uporište koje može podići ovlasti povjerenstvima gradskih područja'', rekao je Marinović dodavši kako se za svih šest gradskih područja formira jedno povjerenstvo kojeg čine vijećnici s gradskih područja.

Marinović kaže da je njihov prijedlog ''bolji i da je garancija sigurnijeg i boljeg grada''.

Prijedlog iz Mostarskog sporazuma

Adil Šuta, vijećnik SDA, rekao je kako je prijedlog Statuta iz Mostarskog sporazuma prihvatljiv.

''Ako stojimo i dalje iz Mostarskog sporazuma, spremni smo podržati takav prijedlog, kao što stoji i na stranici HDZ-a BiH koji je takav i potpisan, prihvatljiv da ga usvojimo u cijelosti. Prijedlog HDZ-a iz 2021. godine je nema tih podjela grada Mostara, u skladu je s postojećim Statutom, pa to podržavamo'', rekao je.

Dodao je kako se u HDZ-ovu prijedlogu središnja zona se dijeli ''da sredstva pripadaju po mjesnim zajednicama Zapadu i Jugozapadu.

''Središnja zona je široko pitanje, uključuje i aerodrom i autobusnu ustanicu i nije bez razloga centralna zona, to je mjesto spajanja a ne razdvajanja. Status centralne zone se ne treba degraditi prijedlozima o rasporedu korištenja imovine, jer centralna zona je u više gradskih područja, i u koliziji smo'', rekao je Šuta.

Druga stvar

Potom je Bevanda govorio ispred kluba HRS-a rekao je kako je po odluci Ustavnog suda obveza izmijeniti četiri članka.

''Vi ste se to obvezali u sporazumu. To što vi ne provodite svoje sporazume, to je druga stvar. To je odnos potpisnika a ne gradskog vijeća'', rekao je Bevanda i dodao kako HRS neće podržati niti jedan prijedlog te da se o svemu moglo raspravljati u formi nacrta.

''Možemo doći i bolja rješenja od onog iz vašeg sporazuma'', rekao je Bevanda i dodao kako je jedini put izmijeniti četiri članka kako to nalaže Ustavni sud.

Adela Gosto, vijećnica Prve mostarske partije, kaže kako su SDA i HDZ BiH dužni izvršiti ono što su potpisali u Mostarskom sporazumu.

''Ne mogu da vjerujem da su europski dužnosnici stavili potpis na to jer je on diskriminirajući. Mostarskim sporazumom onim ljudima koji se ne izjašnjavaju kao Srbi, Bošnjaci i Hrvati onemogućujemo da se kandidiraju na mjesto predsjedatelja Gradskog vijeća'', rekla je i dodala da po prijedlozima komisije imaju veće ovlasti od gradonačelnika.

''Svi pričamo o multietničkom gradu a ne vidim nigdje da u svemu ovome ima Ostalih'', rekla je te iznijela amandmane u ime svoje stranke.

Sanel Žuljević, u ime SDP-a, je naveo da je predložio da se u Statut uvrste samo ono što uvažava presude Ustavnog suda te da se potom nakon javne rasprave jednoglasno usvoji statut.

''Prijedlog je da naložimo kakav je OHR nametnuo a da ostalo ide u javnu raspravu i usuglašavanje predsjednika stranaka'', rekao je.

Rečenica OHR-a

Irma Baralija, vijećnica Naše stranke, rekla je kako se treba vratiti na ključnu rečenicu.

''Ona se nalazi u dopisu koji smo dobili od OHR-a na koji način da danas napravimo progres koji nije napravljen u zadnjih 20 godina'', rekla je Baralija te navela rečenicu: ''Usvojiti izmjene i dopune statuta za koje se očekuje da dobije potrebnu većinu''.

Rekla je da je prilično jasno da niti jedan od prijedloga nema većinu te predložila da se izmijene četiri člana Statuta pa da se onda krene ''namaštavati s građanima''.

''Rješavamo najvažniji akt, a nema nigdje građana'', rekla je Baralija.

Odlikaši

Anel Kljako, iz Novog evropskog saveza, čestitao je HDZ-u biH što su odustali od prijedloga koji ''grad Mostar dijeli na dvije strane''.

''Možda već imam najmanji zajednički sadržilac. Mene mostarski sporazum ne obavezuje, ali sam iznenađen što pojedine kolege osporavaju taj sporazum ako znamo da su se pojedine kolege hvalile tim sporazumom'', rekao je Kljako i dodao kako će podržati prijedlog naveden u Mostarskom sporazumu jer smatra da je to korak naprijed.

''Ovaj statut ne rješava sve probleme građana grada Mostara ali je korak naprijed'', rekao je i dodao kako su pojedine ovlasti komisija diskutabilne.

Damir Šunjić iz HDZ-a BiH rekao je kako SDA prepisuje od odlikaša te da se u HDZ-u bih slažu s onim što je potpisano u Mostarskom sporazumu a ne ''da se lomi preko koljena'' i da se Statut treba usvojiti u formi nacrta.

Mirza Drežnjak, vijećnik SDA koji se nakon težih ozljeda u prometnoj nesreći vratio zasjedanjima, govorio je o ulozi vijećnika te da treba proširiti ovlasti gradskih komisija.

Kopirati
Drag cursor here to close