Hrvatsko narodno vijeće BiH

Neizbježan izbor Bosne i Hercegovine: Integracija u EU i NATO kao jedini put naprijed

"Ukoliko se želi Bosna i Hercegovina izgraditi kao država sa punim svojim suverenitetom, ona mora mijenjati svoju unutrašnju entitetsku strukturu. Bosna i Hercegovina nema druge alternative nego put prema EU i NATO savezu", naglašava Komšić.
Vijesti / Politika | 31. 05. 2023. u 14:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Nedopustiva je antizapadna kampanja u Bosni i Hercegovini, prioritet su Europska unija i NATO savez", rečeno je danas na godišnjoj konferenciji Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) Bosne i Hercegovine održanoj pod nazivom "Bosna i Hercegovina ususret EU".

Prema priopćenju organizatora, HNV je pozvao sve vlasti u BiH da intenziviraju aktivnosti u procesu integracije zemlje u Europsku uniju i ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

"Bosna i Hercegovina nema druge alternative nego put prema EU i NATO savezu"

Darija Ramljak iz Direkcije za europske integracije, uvodničarka na konferenciji, navela je da se Bosna i Hercegovina suočava sa stalnim problemima u koordinaciji aktivnosti pri ispunjavanju 14 ključnih prioriteta i da će biti veoma teško realizirati sve točke bez veće političke volje.

Ivo Komšić, također uvodničar i predsjednik Upravnog odbora HNV-a, naglašava da je veoma teško očekivati da će Bosna i Hercegovina ući u Europsku uniju s aktualnom kompliciranom državnom strukturom.

"Ukoliko se želi Bosna i Hercegovina izgraditi kao država sa punim svojim suverenitetom, ona mora mijenjati svoju unutrašnju entitetsku strukturu. Bosna i Hercegovina nema druge alternative nego put prema EU i NATO savezu", naglašava Komšić.

Antizapadna kampanja u BiH

Iz HNV-a ističu da je u posljednje vrijeme evidentna antizapadna kampanja u Bosni i Hercegovini.

"U posljednje vrijeme, u javnom prostoru prisutna je antizapadna histerija usmjerena prema Sjedinjenim Američkim Državama, Europskoj uniji i Uredu visokog predstavnika (OHR). SAD i EU su strateški partneri Bosne i Hercegovine, a ne neprijatelji, kako ih se etiketira u posljednje vrijeme",  kazao je na konferenciji Stipe Prlić, predsjednik HNV-a.

U HNV-u također smatraju da pitanja državne imovine treba riješiti državnim zakonom.

"Rješavanjem statusa državne imovine i države kao titulara imovine, stvaraju se preduvjeti za korištenje te imovine za investicije i ekonomski razvoj države i svih njenih administrativnih jedinica",  naglašavaju iz HNV-a.

 

Kopirati
Drag cursor here to close